Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съмнителни сделки за 1,5 млрд. евро е установила ДАНС

19 юли 2024, 16:27 часа • 22219 прочитания

През 2023 г. Дирекция „Финансово разузнаване“ към ДАНС е получила уведомления за 372 012 операции в брой на стойност над 30 000 лв. или тяхната равностойност в чужда валута. След преглед и анализ, към правоохранителните органи, основно към МВР и компетентните дирекции в ДАНС, са насочени 397 информации за съмнителни сделки и операции на обща стойност около 1,5 млрд. евро. Това се посочва в доклада на Специализирана дирекция „Финансово разузнаване“ – Държавна агенция „Национална сигурност“ (САД ФР - ДАНС) за 2023 г.

През изминалата година в дирекцията са получени 4 014 уведомления за съмнителни сделки, операции или клиенти, като 519 от тях са допълнителни към предходно подадени уведомления. Общият брой уведомления е намалял с 1 938 в сравнение с 2022 г. Още: ДАНС са пратили на парламента доклад за "Исторически парк"

Близо 20% от получените уведомления в ДАНС са за чуждестранни физически лица, за които се предполага, че са ангажирани с дейности по изпиране на пари. Делът на българските физически лица е 40%, а на българските дружества (ЕООД) - около 32%.

Преобладаващата част от получените уведомления не съдържат данни за предполагаемо предикатно престъпление - такова, чрез което незаконно се придобиват имущество или финансови средства, които впоследствие се легализират чрез банкови операции, влагане в бизнес и други. В случаите, където има такива данни, става дума основно за различни видове измама. Според доклада, следващи по честота са престъпленията, свързани с контрабанда на мигранти, трафик на хора, престъпни групи и ДДС измами. 

Продължава тенденцията от предходни години да се получават запитвания и уведомления от държави-членки на ЕС и извън него, касаещи случаи на измами, включително инвестиции в криптовалути и други. Наблюдават се случаи, свързани с онлайн хазартна дейност, детска сексуална експлоатация, трафик на наркотици и хора. Още: Пеевски, КТБ и "Магнитски": Спомен за писмо от ДАНС и поредна каша

Докладът също така посочва, че през 2023 г. САД ФР – ДАНС са съставили и връчили 24 акта за установяване на административно нарушение (АУАН) за неизпълнение на задължението по ЗМИП за извършване на идентификация на клиенти. Седем от тях са за финансови институции, седем за организатори на онлайн хазартни игри, девет за посредници при сделки с недвижими имоти и един за обменно бюро.

Дирекция „Финансово разузнаване“ отчита изпълнението на редица препоръки на Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF) и Комитета MONEYVAL. Напредък е постигнат в области като целевите финансови санкции за финансиране на тероризма, комплексната проверка и прозрачността на действителната собственост на регистрираните юридически лица и други правни образувания. Още: Божидар Божанов: Службите се ползват за цели, различни от националната сигурност

През 2024 г. е въведен в експлоатация специализиран софтуер за анализ на финансово-разузнавателна информация „goAML“, разработен от Офиса по наркотиците и престъпността на ООН (UNODC), се посочва още в доклада.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес