Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стефан Гамизов пита как така Йордания се е отказала от технологията за АЕЦ "Белене", а ние - не

01 юни 2021, 16:41 часа • 4966 прочитания

Йордания не е пожелала да купи реакторите, произведени за АЕЦ "Белене". Това твърди в своя публикация в личния си профил във Фейсбук Стефан Гамизов, който отдавна има репутация на енергиен експерт.

Вчера, 31 май, Гамизов публикува в личния си профил в социалната мрежа документи, с които подкрепя твърдението си, че правителството на Бойко Борисов не си е свършило работата и е допуснало България да загуби 620 млн. евро заради оборудването за АЕЦ "Белене". Нещо повече – Гамизов е сигурен, че това е направено умишлено.

Сега той публикува нови документи, за които твърди, че представят становището на консултант, нает от Йордания да даде оценка дали е изгодно да бъдат взети реакторите. В публикуваните документи (на английски език, но и с превод на български), има съждение, че Русия може би се опитва да продаде на Йордания "старо, вече произведено за България, оборудване". Посочва се, че става въпрос за дизайн на реакторите AES-92, който така и не влязъл в употреба в оригиналния си вид. Прави се и сравнение с дизайн AES-2006 – пак на "Росатом", който бил много по-ефективен.

За Гамизов това консултантско мнение и тезите в него са доказателство, че "не може да не са се знаели от хората взимащи решени в България, освен корупцията за стотици милиони да ги е довела до пълна загуба на адекватно психическо състояние".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес