Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София, Варна и Бургас с най-голям ръст на наемите в Европа

08 август 2024, 14:18 часа • 739 прочитания

София, Варна и Бургас, са регистрирали най-голям годишен ръст на цените на наемите през 2023 г. сред 59 града в Европа. Това се посочва в индекс на недвижимите имоти, съставен от одиторската компания Deloitte.

Още: Местните жители на европейски курорт живеят в колите си заради високи наеми

Въпреки това българските градове остават сред тези на Стария континент с най-ниски цени на наемите на жилища.

Бургас е лидер по поскъпване 

Бургас е лидер в Европа по ръст на наемите през миналата година със 125,8% до 6,9 евро на кв. м. Той обаче е и на второ място сред европейските градове с най-ниски наеми, като по-ниски са само в гръцкия Патра - 6,3 евро на квадрат.

В София наемите на жилища са поскъпнали с 98,1% на годишна база през 2023 г. до 9,1 евро на кв. м. Българската столица е на десето място сред най-евтините градове в Европа от гледна точка на наеми на жилища.

Във Варна наемите са се повишили с 66,8% за година до 7,8 евро на кв. м, като морската столица заема пето място сред градовете с най-ниски наеми, включени в индекса на одиторската компания.

Още: Важна информация за наемите и жилищата в Германия. Ето какво става там

Най-скъпи наеми 

Най-скъпият град за наем на жилище в Европа е Лондон, където цените достигат 33,8 евро на кв. м. Следват Дъблин с 31,5 евро на квадрат и Париж с 31,3 евро на кв. м.

В още десет други града наемите са по-високи от 20 евро на кв. м – Барселона, Амстердам, Осло, Мадрид, Голям Лондон, Копенхаген, Трондхайм в Норвегия, Мюнхен, Галуей в Ирландия и Берген в Норвегия.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес