Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Собствениците на заведения ще обсъждат как да се компенсира бизнеса

10 ноември 2020, 08:31 часа • 2401 прочитания

Втора национална среща на собствениците на заведения в страната ще обсъжда евентуални компенсации за бизнеса, ако барове, дискотеки и ресторанти останат затворени и след края на ноември. Договореното с правителството до момента е само компенсация на част от трудовите възнаграждения за персонала, съобщава БНР.

Спад от 80% на посещаемостта в заведенията показват данните на бранша. Много собственици сами затварят бизнеса си, притиснати от кризата, казва председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов: "В момента има толкова работа, колкото точно да поддържаме бизнеса по някакъв начин и хората да взимат някакви пари. На този етап искаме първо да видим каква е обстановката, кой ще работи, до колко ще се работи, какво ще се случи декември, какво ще се случи следващата седмица."

Ако ограничителните мерки продължат, от бранша ще настояват за компенсации и за бизнеса освен за наетите в сектора: "Огромни щети се търпят при работещите заведения. Другите, неработещите, 110% са им щетите, те имат разходи, нямат никакви приходи."

До момента е ясно, че от Асоциацията на заведенията ще настояват за единен вечерен час за цялата страна.

Вчера социалният министър Деница Сачева съобщи, че 40 млн. лв. ще се отделят като нова мярка, насочена основно към бизнеси, които са засегнати от ограничителните мерки в страната: "Със социалните партньори миналата седмица коментирахме това. Приблизително 40 млн. лева ще отделим за бизнеси, които биха били засегнати от заповеди както на здравния министър, така и на кметове и областни управители – заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали, фитнеси. Ще имаме възможност да финансираме 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души", посочи Деница Сачева.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес