Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смяната на касовите апарати извадила "на светло" големи укрити обороти

02 май 2019, 10:36 часа • 2571 прочитания

Наложената от властта подмяна на касовите апарати е изкарала на светло укрити от търговците обороти. Това мнение изрази пред БНР финансистът, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

90% от по-високите приходи в държавния бюджет се дължат на прихода от ДДС. Според Дацов това е странно, тъй като другите данъци се променят в рамките на 1-2%, а през март приходът от ДДС нараства с близо 15% на годишна база. "Факт е, че стъпката с касовите апарати дава резултат и извади на повърхността обороти, които са били скрити", отбелязва експертът.

Рекордният бюджетен излишък от 2.678 млрд. лева е положителен знак за българската икономика.

"Тези резултати показват, че в България все още има достатъчно високо потребление и икономическият растеж, макар и не чак толкова голям, колкото бихме искали, все пак е в рамките на около 3% - един добър резултат.... Абсолютно нормално е по това време и при тази икономическа обстановка да има излишък. Това е правилното макроикономическо поведение. Освен това тези данни показват, че бюджетът е правилно балансиран", обяснява Дацов.

Според него обаче е възможно едновременно да сме свидетели на намаляване на икономическата активност, тъй като са намалели приходите от корпоративен данък и данъка върху печалбата. Експертът посочи, че е рано да се коментира и да се правят заключения. Разходната част обаче определяща за един бюджет, категоричен е той:

"В същото време трябва да отбележим, че има значително увеличаване на текущите разходи, което не е добра политика. Имаме помпане на текущи разходи под формата на заплати, пенсии и субсидии за сметка на инвестициите, които създават добавена стойност в икономиката", отбелязва Дацов.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес