Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слух: Искров готов да подаде оставка

27 октомври 2014, 13:21 часа • 16557 прочитания

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е готов да подаде оставка, но след решението на казуса КТБ, информира агенция ПИК.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска Искров и членовете на управата на БНБ да се оттеглят от постовете си. Миков подкрепи тезата на Борисов. Очаква се и позицията на ДПС по горещия казус.

Това не е първият път, когато се появява информация, че гуверньорът готви подаване на оставка. 

Предишните два пъти се случиха, в средата на юли и началото на август. Тогава Искров първо изрази готовност да се оттегли от поста си, ако Народното събрание гласува нов кандидат за поста му. Като мотиви за своето решение той посочи несъгласието си БНБ и нейният управител да бъдат използвани за "предизборни политически цели чрез системни и неприемливи обвинения".

Впоследствие в началото на август агенция ПИК информира, че Искров обмисля да излезе с обръщение, в което да обясни, че е невинен за драматичната ситуация с Корпоративна търговска банка (КТБ) и е готов да подаде оставка в деня, в който бъде обявено служебното правителство (6 август).

Очаква се днес БНБ да внесе в Народното събрание подробен доклад за състоянието на банковата група. Резултатите от одита на КТБ показат, че 2/3 от кредитите, отпуснати от банката, едва ли ще бъдат събрани. Така дупката там ще достигне 4,2 млрд. лв.

Според централната банка единственият вариант за спасение на трезора са законодателни промени и план за рекапилизиране на КТБ. В противен случай, лицензът на банката ще трябва да бъде отнет в началото на ноември.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес