Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синдикатите ще опитат да убедят властта да не съкръщава стотици в БДЖ

12 май 2016, 07:50 часа • 913 прочитания

Днес (12 май) в Министерство на транспорта ще се проведе среща, на която ще бъдат дискутирани проблемите около приватизацията на БДЖ „Товарни превози”.

В сряда (11 май) министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че между 600 и 800 души ще бъдат съкратени от БДЖ "Товарни превози". Съкращенията са само част от мерките за оздравяване на дружеството, след като няма интерес от страна на инвеститорите към него.

В предстоящата среща, която е по възлагане от премиера, участие ще вземат президентите на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов и на КНСБ Пламен Димитров, ръководствата на съответните транспортни федерации на двата синдиката и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

КТ „Подкрепа” и нейната Федерация на транспортните работници са изготвили просторен анализ, според който по-нататъшното оздравяване на БДЖ „Товарни превози” е необходимо и възможно. От друга страна, приватизацията на предприятието е в практическа невъзможност поради задълженията му към голям брой кредитори.

По време на срещата КТ „Подкрепа” ще предложи мерки, които елиминират възможността от големи съкращения на персонала, с оглед пренасочването на работниците и служителите заедно с дейността, в която те в момента работят към съответните предприятия от системата на транспорта, които да ги поемат в бъдеще. Спекулациите за споменаване на съкращения на хиляди служители, считаме за недобронамерени и целящи защитата на конкретен търговски интерес в този процес, заявяват от синдиката.

Междувременно в централното управление на БДЖ пък ще се проведе пресконференция на ръководството на „Холдинг Български държавни железници“ относно актуалното състояние на дружествата в системата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес