Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската икономика вдига температура: Предупреждение от управителя на Руската централна банка

06 август 2024, 17:30 часа • 6643 прочитания

Мисията на една централна банка е да държи инфлацията под контрол. Това заяви гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина на изслушване пред комисията по финанси на горната камара на руския парламент (Съвета на федерацията). Набиулина говори за инфлацията като за икономическия показател, който определя здравето на една икономика.

Още: Износът на руски петрол на рекордно ниско ниво

Държи ли Русия инфлацията под контрол?

Преди година, руската инфлация сериозно започна да расте. През август, 2023 година започнахме да вдигаме основния лихвен процент (лихвата, която трябва да плащат търговските банки в една държава, когато вземат заем от централната ѝ банка) и през декември той стана 16%. Това проработи през първото тримесечие на 2024 година, но след това тенденцията се обърна, разказа Набиулина на руските сенатори. Припомняме, че руската основна лихва наскоро стана 18%: Основната лихва в Русия ще отиде нагоре - храните поскъпват*

Руската инфлация – нагоре

Според гуверньора на Руската централна банка, инфлацията тръгнала нагоре, понеже руският бизнес много се успокоил и почнал да тегли кредити: 5,6 трилиона рубли за първото полугодие като обем на бизнес заеми. При това кредити не с фиксирана лихва, а с плаваща (99% от изтеглилите заем компании в Русия го правят с плаваща лихва) – с идеята да връща тогава, когато лихвите тръгнат да падат. Сега обаче лихвите са около 21%! При положение, че войната в Украйна си тече, западните санкции не се махат, а цената на петрола се върти около 75-80-85 долара, кога ще тръгнат лихвите в Русия надолу? Плаващите лихви са висок риск, изрично казва Набиулина, като обяснява, че руският бизнес много се успокоил, защото заради излизането от пазара на чуждестранните компании му се освободили много ниши и много предприятия имали рекордни печалби.

Изглежда чудесно – но гуверньорът на Руската централна банка предупреждава, че "резервите от налична работна ръка и производствени мощности са почти изчерпани" - т.е. няма кой да работи, за да продължи разширяване на предлагането на стоки и услуги. А когато няма ресурс за производство, но търсенето расте, инфлацията също върви нагоре и идва забавяне на икономиката, пояснява Набиулина.

И още проблеми – западните санкции, за които гуверньорът на Руската централна банка казва следното: "Ще се спра на нещо, което сега е много тревожно и за нас, и за бизнеса - трансграничните плащания. Рисковете от вторични санкции са нараснали - те значително усложняват плановете за вноса, и то за много широка гама от продукти. Бизнесът в Русия като правило намира изход, но веригите, сроковете се удължават и разходите растат". Затова и, по думите на руския финансист номер едно, се търсят "независими канали за предаване на финансови съобщения" - защото най-голямата в света система за банкови и финансови транзакции SWIFT е затворена страница за Руската федерация. Насърчаваме проекта за валута на БРИКС – това е основната идея на Русия да си реши проблемите с плащанията, наред с новото законодателство за криптовалутите, което трябва да осигури пари чрез копаене на домашна сцена (отделен е въпросът с тока, който ще се харчи). Набиулина обаче говори за сетълменти в криптовалути и признава, че това за момента е експеримент: Нова валута и още нещо: Опитите на БРИКС да спре долара

"Повишихме основната лихва не за да се справим със санкциите и финансовите сътресения след санкциите, а за да гарантираме, че твърде бързият растеж на търсенето на капитал няма да доведе до инфлационна спирала, вместо да подпомогне разширяване на предлагането", обясни Набиулина. Тя категорично не е съгласна с теза инфлацията да се държи чак на 6-8%, а не на руската цел от 4%, защото това било като когато вдигнеш температура – не може да е над определена граница, дори да е с малко, за да е здрав организмът.

Още: Война за най-апетитния търговски бранд в Русия: Кадиров точи зъби за руския Amazon

Спомени от миналото с надежда за бъдещето: Сега обаче има война

"Вече успяхме да намалим инфлацията до 4% и да я задържим на целта от 2017 до 2020 г. През този период започна бързо да се развива дългосрочното кредитиране, включително ипотеките (без широки преференциални програми). Банките намалиха лихвите, защото се убедиха, че устойчиво ниската инфлация е възможна и в Русия. И хората не бяха толкова притеснени от цените, колкото сега.

Това бяха повече или по-малко спокойни години и класическият механизъм за намаляване на инфлацията, използван в много страни, работеше перфектно у нас. Ще работи ли сега? Ще кажа така: нашият кораб наистина навлезе в много бурни и непознати води, но океанът си остана океан. Кормилото е в нашите ръце и ние трябва здраво да проправим пътя към целта. Да, периодът на спад на инфлацията, който в спокойни времена отнема година и половина, сега ще изисква повече време. Но със сигурност ще постигнем целта".

Набиулина казва, че според Руската централна банка държавата трябва да помага при кредитиране – не преференциално, а с данъчни облекчения и държавни гаранции. И визира конкретно ипотеките за жилища – сега руската държава ударно има такива преференциални кредити, с които възнаграждава руските войници, участващи във войната в Украйна, както и руснаците, отиващи да живеят в окупираните от руската армия украински земи. Трябва такива преференциални кредити да се намалят, за да се стабилизира ипотечният пазар, смята управителят на Руската централна банка.

Още: Руският парламент одобри повишаването на данъците

Източник: Банк России

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес