Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството утвърди официалната позиция на България за зелената сделка на ЕС

27 февруари 2020, 14:33 часа • 5951 прочитания

Зелената сделка и планираният Европейски фонд за справедлив преход към икономика без въглеродни емисии може да са работещи само тогава, когато преходът води до подобряване благосъстоянието на гражданите и регионите, най-силно засегнати от неговото извършване. Това гласи одобрената на редовното правителствено заседание официална позиция на България по предложението на Европейската комисия за Регламент на Европейския парламент и Европейския съвет за създаване на Фонд за справедлив преход.

Отбелязва се още, че освен високото ниво на амбиция, следва да бъдат отчитани регионалните и местни особености и различия, с оглед постигане на един справедлив и балансиран механизъм.

С предложения от ЕК регламента ще бъде установена правната рамка за планиране и програмиране на средствата от новия фонд, който има за цел да подкрепя икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и инвестиции, които са благоприятни за климата и околната среда. Финансовите параметри на подкрепата в рамките на фонда ще бъдат формално определени в контекста на дебатите по следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 година. Засега съгласие по рамката няма.

България подкрепя и дългосрочната цел за постигане на климатична неутралност на ниво ЕС до 2050 година. Едновременно с това страната ни счита, че водещи в този процес следва да бъдат запазване на конкурентоспособността и растежа на икономиката, разходо-ефективността, технологичната неутралност и социалното благополучие на държавите членки. Справедливият преход следва да води до подобряване на благосъстоянието и по този начин активно да ангажира гражданите и регионите, най-силно засегнати от неговото извършване.

По отношение на секторите, попадащи в Европейската схема за търговия с емисии, България защитава позицията, че всички енергоемки отрасли трябва да продължат да получават достатъчни количества безплатни квоти, съобразени с действителното производство. Страната ни подкрепя и разчита на заявката на ЕК за адекватно подпомагане на най-засегнатите държави членки и региони в този процес и настоява за подробни оценки на въздействието за всички настоящи и бъдещи мерки, при отчитане на географското разположение, стартови позиции и национални специфики.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес