Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петкова: Няма да има компенсации от държавата заради нарушенията при „Марица Изток 3”

12 септември 2019, 16:50 часа • 3339 прочитания

Не би следвало да има компенсации, тъй като първоначалната инвестиция от страна на „Контур Глобул Марица Изток 3” е възстановена.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия. Коментарът е по повод договорите за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия от двете американски централи, където беше установено предоставяне на неправомерна държавна помощ.

Министерски съвет възложи на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Владислав Горанов и на енергийния министър да стартираме процедура по водене на преговори с „Контур Глобус”, така че този договор да бъде прекратен, за да не се стига ди изплащане на компенсации.

Петкова обясни, че след прекратяването на договора, сметките на потребителите ще намалеят. „Безспорно за всички потребители на електрическата енергия е ясно, че към цената на енергийната компонента има една добавка, която се казва „Задължение към обществото”.

В рамките на добавката се включват всички разходи, които обществото трябва да плати. В тях влизат разходите, които прави държавата за производство на електрическа енергия от ВЕИ, разходите по отношение на двата дългосрочни договора с двете централи. Отпадайки, сметката на потребителите ще намалее”, обясни тя.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес