Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият европарламент отменя забраната за бензиновите автомобили от 2035 г.?

11 юни 2024, 12:12 часа • 1331 прочитания

Европейската народна партия смята да обсъди още в близките дни идеята за отмяна на забраната на бензиновите автомобили в ЕС от 2035 г. Това съобщи пред "Политико" председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.

"Забраната беше грешка"

Според него забраната, която е един от стълбовете на Зеления пакт, е била грешка.

Още: След спиране на субсидиите: Пазарът на електрически коли в Германия върви надолу

От ЕНП заговориха за даване на заден ход по отношение на бензиновите двигатели още в началото на годината. Така партията ще се изправя срещу своя кандидат Урсула фон дер Лайен, която е сред хората, които най-много защитават забраната.

Отмяната обаче, изглежда все по-вероятна предвид надигането на крайната десница, което неминуемо ще доведе до изместване на европейските зелени политики

Германският евродепутат от ЕНП Петер Лизе, който е сред хората, които работят по въпросите на климата заяви пред изданието, цитирано от БНР, че ще трябва да се направят някои корекции. Той допълни и, че регламентите за климата трябва да съдържат по-малко ограничения.

За промени се изказа и чехът Александър Вондра от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Още: Европарламентът забрани бензиновите и дизелови автомобили

Забраната за продажба на колите с бензинови двигатели в ЕС трябва да влезе в сила от 2035 г. Решението бе взето от страните членки през март 2023 г. България се въздържа при гласуването.

Употребявана скоростна кутия

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес