Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НДК е платил всичките си данъци за 2011 и 2012 г.

07 ноември 2013, 15:01 часа • 22721 прочитания

"НДК е платил всичките си данъци за 2011 и 2012 година", зави председателят на Борда на директорите НДК в оставка Ивайло Георгиев, БГНЕС.

"От следващата седмица НДК ще бъде с ново ръководство, на което пожелавам успех. То може да стъпи върху добре разработена програма", каза още Георгиев. Той съобщи, че за 2012 година НДК има подобрение на печалбата с 1 млн. лв. спрямо 2011 година, когато дворецът е бил на оперативна загуба от 1 млн. лева. През 2012 година приходите са увеличени със 7% на месечна база, а оперативните разходи са намалени с 20%. Той потвърди, че се води дискусия между НАП и НДК заради неплатени данъци, но подчерта, че за 2011 и 2012 година НДК е изплатило совите данъци, като са внесени половин милион лева в столичната хазна. Коментарите са относно периода 2005 - 2010 г., когато Георгиев не е бил част от ръководството.

На въпрос защо НДК не е освободен от данъци и такси, след като през този период дворецът е бил със статут на творческо-стопанско обединение, Георгиев отговори: "НАП претендират, че се дължат данъци и не мога да коментирам техни искания, а ние обжалваме това, което са преценили за 2005 – 2010 г. В дискусиите, които се водят има различни твърдения и предстои изясняването на позициите".

Георгиев каза, че успял да запази екипа по времето на управлението си. "Много от колегите са с над 20 години опит и този ресурс не трябва да се разпилява", каза той. Според Ивайло Георгиев Министерство на културата управлява НДК и от там са в правото си да правят съответните промени. Той добави, че няма откакто да се притеснява и ще бъде освободен от отговорност, след като приключи съответната финансова проверка, но това е нормална процедура. "Гордея се с това, което успях да направя в НДК и няма от какво да се притеснявам", заключи Ивайло Георгиев.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес