Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На финалната права за еврото сме, смята управителят на БНБ (ВИДЕО)

05 април 2023, 16:03 часа • 7196 прочитания

България не се намира в лоша позиция все още по отношение на присъединяването към Еврозоната. Голяма и важна част от пътя към Еврозоната вече е изминат. Това каза гуверньорът на БНБ Димитър Радев по време на конференция на тема "България в Еврозоната – какво следва за бизнеса", организирана от Американска търговска камара в България.

Позицията на страната по пътя към Еврозоната

Според него позицията на страната ни е уникална. "България е единствената страна в ЕС, която е член на Европейския банков съюз, но не е член на самата Еврозона. Втората причина е, че България е една от страните в ЕС, наред с Дания, чиято валута е част от Европейския валутен механизъм", коментира Радев. 

Той подчерта, че готовността на централната банка и банковия сектор за работа в Еврозоната, както и стабилността на валутния курс са две от най-важните условия за присъединяване към Еврозоната. 

Управителят на БНБ подчерта, че България не е в началото на този процес, а на финалната права. ОЩЕ: Заместник-министър: Въвеждането на еврото в България е безпрецедентна стъпка

Какво предстои?

Димитър Радев очерта три групи от предизвикателства, които трябва да бъдат преминати. Сред тях са номиналните критерии за конвергенция. По думите му единственият критерий, който в момента не изпълняваме -  е този за инфлацията. 

Той уточни, че втората група от задачите включва мерки срещу изпирането на пари, рамковата несъстоятелност и управлението на държавните предприятия, а третата група от задачи е свързана със законодателната програма, която трябва да осигури законодателната рамка за институцията. 

"Това, което предстои, е много повече", каза Радев по отношение на законопроектите, които трябва да бъдат приети и отчете, че Законът за БНБ е финализиран и ще бъде приет от управителния съвет на банката на 13 април, а веднага след това ще го представят на Министерство на финансите. 

Радев уточни, че трябва да има работещ парламент и политическа воля, тъй като тогава може да бъде изпълнена законодателната програма. ОЩЕ: Шефът на БНБ: Генезисът на забавянето на еврото е в политическата криза

"Четвъртата група от задачи е свързана с техническата подготовка и с цялата логистика, свързана с процеса на присъединяване към Еврозоната. Тук немалка част от тежестта пада върху БНБ и търговските банки", допълни той. 

Последната група от задачи, която шефът на БНБ очерта, е свързана с комуникационната кампания. 

Какви са условията процесът да завърши успешно?

"Краткият отговор за тези условия се съдържа в една дума - консолидация, но с три важни измерения - политическо, институционално и фискално. Политическото измерение означава работещ парламент и редовно правителство. Институционалната консолидация означава реформи, които да преодолеят все още сериозните институционални дефицити в страната и да постигна така необходимата институционална конвергенция", смята Радев. ОЩЕ: Лидерите на ЕС: Банковият сектор в еврозоната е стабилен

Шефът на БНБ обърна внимание, че третото изменение на консолидацията е фискалната такава. "Това означава възстановяване на практиката от повече от 20 години на съставянето и упражняването на дисциплиниран бюджет", смята още той. По думите му това е важно не само в дългосрочен, но и в средносрочен и краткосрочен план. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес