Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минно-геоложката камара иска разрешаване на добива на шистов газ

18 август 2014, 13:43 часа • 32974 прочитания

За нас е от изключително значение този отрасъл да се развива динамично с оглед националния интерес и в съответствие с утвърдените европейски практики. Миньорската професия е една от най-престижните и достойни професии, а Денят на миньора се чества с гордост. С тези думи служебният премиер Георги Близнашки поздрави гостите на честванията на Деня на миньора, който се организира от Българската минно-геоложка камара (БМГК) и синдикати всяка година на 18 август, предаде БГНЕС.

Близнашки бе придружен на събитието от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков. Тримата получиха от БМГК пакет от 15 конкретни предложения за създаване на по-добри условия за бизнес в минерално-суровинния отрасъл на България.

Сред предложенията прави впечатление призивът към Министерството на икономиката и Министерския съвет да подготвят отпадане на забраната за проучване възможностите за добив на шистов газ в България. По този начин могат да изяснят рисковете и потенциалните възможности за диверсификация на газовите доставки и намаляване на цената на газа, като дават за пример Полша, Англия и други.

Като мотив за това предложение от БМГК посочват приетата резолюция на Европейския парламент от 21 ноември 2012 година относно въздействието на околната среда на дейностите по извличане на шистов газ и шистов нефт. "На практика с тази резолюция ЕП вдига мораториума върху шистовия газ и препоръчва мерки за оценка на въздействието", пишат от минно-геоложката камара.

Министерският съвет да разгледа и да бъде приет подготвеният проект за Национална стратегия за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия в България, искат още от БМГК. Въз основа на тази стратегия да се изготвят и внесат в следващото Народно събрание проекти за поправки в Закона за подземните богатства с цел решаване на редица въпроси като гарантиране на прозрачност при провеждането на конкурси за концесии, условия за превенция и преустановяване на незаконния добив и други.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес