Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МАЕ предупреди: Европа ще се нуждае от повече доставки на втечнен газ тази зима

03 октомври 2024, 17:15 часа • 347 прочитания

Прекратяването на транзита на руски газ през Украйна, за който договорите изтичат в края на годината може да означава спиране на доставките по газопроводи от Русия до Европа, което би изисквало увеличаване на вноса на втечнен газ в Европа през 2025 г. и може да доведе до по-труден световен газов баланс. Това пише Международната агенция по енергията (МАЕ) в заключенията от своя най-нов доклад за състоянието на газовите пазари през последното, четвърто тримесечие на годината.

Препоръки 

За да се отговори на някои от тези предизвикателства, МАЕ препоръчва механизмите за гъвкавост по веригите за стойност на газ и втечнен газ да бъдат подобрени чрез по-висока ликвидност на световния пазар на ВПГ, интегриране на украинската система за съхранение на газ в световния пазар на газ, както и разглеждане на потенциални рамки за доброволно газови резервни механизми.

Още: В очакване на зимата: КЕВР утвърди по-висока цена на газа за октомври

Руският газ, транзитиран през Украйна, е представлявал по-малко от 4 процента от общото търсене на газ в Европейския съюз през 2023 г., но е задоволил около 65 процента от общото търсене на газ в Австрия, Унгария и Словакия, констатира още докладът.

Глобално търсене

Глобалното търсене на природен газ се увеличава с по-висок темп през 2024 г., отколкото през предходните две години, когато бе силно засегнато от световната енергийна криза. Новите доставки на газ, които излизат на пазара тази година, остават ограничени поради сравнително бавния растеж на производството на втечнен природен газ (ВПГ), докато геополитическото напрежение продължава да подхранва нестабилността на цените, посочват още от МАЕ.

Според оценките на организацията глобалното търсене на газ се очаква да нарасне с повече от 2,5 процента през 2024 г., като подобен растеж се очаква и през 2025 г.

Още: Великобритания обяви нови санкции срещу руския газ

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес