Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костов проговори за "Белене"

17 септември 2012, 12:36 часа • 9402 прочитания

Лидерът на ДСБ Иван Костов най-сетне взе отношение по горещата тема "АЕЦ Белене".

По думите на бившия премиер оценката на тъмносините за качествата на Русия като икономически и политически партньор се оказала най-правилната.

"Тя е закрепена с една декларация на НС, трябваше да бъде следвана, да не се нарушава националният консенсус. Мисля, че искът на "Атомстройекспорт" е провокация, той е от такова естество, че едва ли ще бъде уважен от сериозен съд", заяви Костов.

Той зададе и въпроса защо руският президент Владимир Путин провокира сега България, като сам даде и отговора – за да създаде максимално враждебна стена към всякакви руски инвестиционни проекти.

"Аз мисля, че Путин се намира в много тежко вътрешно положение, политическо, той е много сериозно конфронтиран с ЕС, ЕК", каза още Костов. "Срещу "Газпром" започва процедура за злоупотреба с господстващо положение, това е нещо, което ние приказваме 10 години. Всичко което ние сме казвали по енергийните въпроси, получавали подкрепа, сега се сбъдват тези неща", продължи той.

Българската икономика е в състояние на депресия, с пренебрежимо ниско темпо на растеж, който може да е в резултат дори на статистическа грешка, каза още Костов.

"Монополно високи цени на практика изтеглиха доходите от българската малка икономика, от стотиците хиляди дребни производители, и ги оставиха в трудно положение. Няма как да очакваме монополите да произведат растеж, който злоупотребява с господстващо положение не се развива", коментира председателят на ДСБ. От тук следва, че няма средства, с които да се планират щедри политики, заключи Костов.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес