Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костов: Правят си шега с България

28 септември 2012, 09:54 часа • 8447 прочитания

Няма да подкрепяме решение, с което да се отмени решението на правителството и на НС за спиране на изграждането на АЕЦ "Белене".

Това каза пред bTV лидерът на ДСБ Иван Костов.

"За подписката, която събират в НС, смятаме, че евентуалното й приемане ще предизвика многобройни непредвидими за правителството вредни последици. Например вкарване на правителството в разговори с крайно съмнителни субекти, което ще жертва авторитета на страната. България ще бъде страна, която преразглежда ключови стратегически решения през по-малко от 6 месеца, което е крайно несериозно в очите на партньорите ни. България се вкарва в тази интрига от народните представители без да има яснота дали този инвеститор изобщо е в състояние да изгради и продава ток от АЕЦ "Белене", посочи Костов.

"Може да се окаже така, че тези т.нар. американски инвеститори въобще не са известни на американското посолство. Имаме информация, проверили сме тези неща по своите канали. Те казват, че това е лоша шега. Това е шега, казват. Няма такъв консорциум. Очевидно е кой си я прави тази шега, без да си прави сметка за последиците. Най-важният резултат от това ще бъде спиране на разкриването на документите за злоупотребите в АЕЦ "Белене" и евентуално пропъждане на втори инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Този, който в момента разиграва НС, си прави шега с България. Не разбирам защо трябва да казвам очевидности. Може да не е един човек, може да са повече хора, това не е моя работа. Моя работа е да казвам интересите на България", подчерта Костов.

Той посочи, че най-разумното нещо в момента е да се попита Американският департамент по енергетика готов ли е да даде становището си за този инвеститор.

"Ако този департамент не даде своето становище за този инвеститор, това значи, че такъв инвеститор не съществува. В празното пространство увисват думите на премиера, на енергийния министър. Най-простото нещо е да се питат партньорските органи от САЩ", обясни Костов.

Някой си играе с България по мегапроект, потвърди Костов.

"Силата, която го прави, е същата, която иска да изгради "Белене", разбира се, че това са руските производители на реактора, руското правителство. Богомил Манчев не може да води сериозни американски инвеститори, това е невъзможно, това е шегата. Той е ясен какъв е на американското посолство, за него излезе сериозна характеристика от "Уикилийкс". Няма как той да представлява Америка. Няма как в американските официални държавни институции да имат каквито и да било отношения с Богомил Манчев, няма как. Руснаците искат отново този път на частни начала да строят АЕЦ "Белене" и Борисов иска да се спазари с тях. Защо го прави Борисов, бих обяснил, че го прави защото може би го е страх от референдум, може би не трябва да се провежда референдум, но го е страх от това, че източният ни съсед ще се окаже срещу него на изборите. Това е истинската причина той да се заиграва отново. Нищо няма да стане ясно, но силно ще се разклати и ще се хвърли ново петно върху авторитета на България", категоричен е Костов.

За думите на финансовия министър Дянков: "Да напляскаме Русия", Костов каза, че сега изглежда, че като че ли Русия наплясква България в момента. "Русия е твърде сериозен партньор в международните отношения. Там няма прости неща, има дълбоки интереси, те се гонят от много хора, всичко това е известно, така че този тон беше недопустим. Така не се говори на такава голяма сила", каза Костов.

Той заяви, че преди правителството да прави импровизации и да се поставя в тази роля, трябва да поиска съдействие на всякакво ниво от партньорските държави, от сериозни служби. Костов посочи, че по отношение на въпросния инвеститор "ако махнем фасадата Америка и отново направим разбор какво точно се прави, аз отново ще бъда прав, както се оказах прав за причините за повишаване на тока с 13%".

Редактор: Георги Иванов

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес