Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костов: Има 3 варианта за съдбата на АЕЦ "Белене"

26 март 2012, 14:11 часа • 4652 прочитания

"До 31 март трябва да се вземе решение за съдбата АЕЦ "Белене", срок определен от Владимир Путин. Той е поискал да приключат разговорите по темата до тази дата", каза съпредседателят на СК и лидер на ДСБ Иван Костов, предаде БГНЕС.

"В тази връзка се води разговорът /между Бойко Борисов и Владимир Путин - бел. ред./ днес. Не мога да коментирам резултатите от него, макар, че е лесно", посочи Костов. Ще пристъпя към 3-те възможни варианта: първия - премиерът Бойко Борисов да каже "Да" на строежа, с което ще извърши стратегическа грешка, каза той. Такава възможност е много малка, смята Костов. Вторият - Путин да се откаже от твърдия си срок и той да бъде удължен с още 3-4 месеца, т.е. да бъде удължена агонията на проекта. Агония, защото всички опити да бъдат привлечени сериозни чуждестранни инвеститори и участници досега бяха безрезултатни. Стана ясна и цената на ресурса - Русия ще иска лихва от 10-12%, ако предостави парите, заради което цената ще набъбне за 20 г. на 27 млрд. лв., както я е изчислил бившият зам. министър на руската ядрена енергетика, посочи Костов.

Третият вариант - правителството изоставя проекта и се връща към решението от 1990-1991 г. - площадката става за паро-газова централа, решение, което бе нарушено от правителството на Сакскобургготски. Това ще бъде връщане на България в геополитическото пространство, в което искахме България да се намира в ЕС и Северноатлантическата общност. Това би бил успех за ДСБ и СК, защото ще сме постигнали цел, защитавана години наред, смята Костов. Слабо познавам Путин, не мога да кажа кой от тези варианти е реалистично да се случи, призна той. Не мога да преценя какви са шансовете на отлагането, защото те зависят от руската страна, добави Костов.

 

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес