Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костов: Двойната игра на ГЕРБ трябва да спре

01 октомври 2012, 14:41 часа • 5800 прочитания

"Правителството на ГЕРБ да спре всякакви контакти за възобновяване на проекта "Белене".

Това призова лидерът на ДСБ Иван Костов.

"На 29 март 2012 г. със свое решение правителството прекрати изграждането на ядрената централа на площадка "Белене". Народното събрание подкрепи това решение. Досега обаче в продължение на шест месеца, управляващите не договориха с руския доставчик условията за окончателно прекратяване на проекта, а Агенцията за ядрено регулиране не отказа лицензирането на техническия проект за АЕЦ "Белене" и не го върна на "Атомстройекспорт"", припомниха Иван Костов и Иван Иванов от ДСБ.

Те настояха правителството и Народното събрания да изпълнят решението и да прекратят всякакви контакти за възобновяване на проекта "Белене". "Огъваме се пред руското правителство и пред Путин. Не смеем да кажем истината. До такава степен се притиснати, че не можем дори да изречем собствения си национален интерес", заяви Костов.

Според лидера на партията краят на руския газов пазар се вижда през следващите няколко години. "Русия губи позициите си и ще бъде принуден да намали цените", предвижда той. Според него в момента руската компания се възползва от властта си да въздейства върху страни от Източна Европа, налагайки им непоносимо високи цени. "Тези позиции ще бъдат загубени. За това Русия прави опит да се закрепи с проекта "Белене".

Опитът да бъде изградена атомна централа в Европа с цел да се продава ток е опит на Русия да запази някакви позиции като доставчик на енергия на този пазар. За това е неистовият стремеж да се реализира АЕЦ "Белене". Заради това е паниката. Краят на господството на "Газпром" предстои", заяви още Костов.

От ДСБ призоваха правителството "бързо да спре тези агонии и да формулира собствения интерес на България". "Двойната игра на ГЕРБ трябва да спре. Веднъж е решил да спре АЕЦ "Белене", но не е затворил вратата, не е погребал покойника, а се опитва зад гърба на хората да го съживява", допълни още лидерът на тъмносините.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес