Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Бургас призова шефовете на "Бургаски корабостроителници" да спасят компанията

17 януари 2014, 17:48 часа • 21668 прочитания

Новото ръководство на корабостроителницата да не се изявява като брокери на имоти, а да се заеме с пряката си дейност и възстановяване на предприятието, каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов, предаде Радио "Фокус".

На въпрос има ли подадено заявление и от кого за промяна на подробния устройствен план /ПУП/ на терена на корабостроителниците, кметът каза, че има отправено искане от старото ръководство на завода за това.

„Право е на всеки собственик на индустриален или какъвто и да е терен, спрямо своите виждания за развитие на дружеството. Да внася корекции или изменения в рамките на терена, който владее. Община Бургас е административен орган, който казва колко голяма да е височината и какви да са параметрите за застрояване. Предишният собственик е заявил желание стари, негодни територии, извън териториите, на които пряката си дейност по корабостроене и кораборемонт да ги използва за складови площи, офис площи и търговски зони, на което ние не възразяваме. Право на новия собственик, е да си внесе свое виждане как вижда бъдещето развитие на предприятието. Според мен, новите директори на новия собственик, на който е вменено оздравяване и стабилизиране на предприятието да спрат за се занимават с глупости, а да се концентрират пряко върху своите правомощие, защото с всяко бездействие изтърват големи заявители на реконструиране на кораби, и за изграждане на нови плавателни съдове. Да се концентрират върху пряката си дейност да осигурят работа на предприятието и по този начин поминък на всички, които работят в дружеството и да ги назначат отново на работа”, обясни Николов.

Кметът уточни, че промяната на подробния устройствен план касае територия от 600 декара, но със сигурност там няма да бъдат строени молове, нито пък жилищни сгради, защото никой не желае да живее сред кранове. Николов допълни, че общината винаги е гледала сервизно на дейността на корабостроителниците и не случайно именно те бяха изборът на общината за изграждане на туристическото корабче. Заради финансовите затруднения обаче именно корабостроителницата не е изпълнила ангажимента си към общината и отпадна от конкурса. Само от тази сделка предприятието е изпуснало близо едни милион лева - пари, с които можеха да бъдат платени заплатите на работниците. За да не утежнява положението на завода, общината не е завела и искове, въпреки че корабчето е по европейски проект и с невъзможността да го получи общината е загубила три месеца от срока за изграждането му.

„Още веднъж призовавам ръководството на предприятието да се концентрира върху пряката си дейност. Има доста голям интерес на компании, които искат да се ремонтират плавателни съдове и такива, които искат да изградят нови плавателни съдове, да започнат да подписват договори за нови поръчки, да назначат всички хора на работа, да намалят напрежението и да си свършат работата. Да не се изявяват, като брокери на недвижими имоти, ако бъдат брокери на недвижими имоти няма да видят съдействие от Община Бургас”, посочи Николов.

На въпрос вярно ли е, че заради промяната на ПУП-а от завода са изгубили лиценз за дейността си, кметът каза, че такива лицензи няма. По думите му, ако някой иска да реконструира плавателен съд просто за него важат свободните пазарни правила - може ли да го свърши, на каква цена и какъв срок. Към момента няма промяна на територията на завода и нито един парцел не е сменил статута си. Ако новите собственици желаят може на цялата територия да извършват индустриална дейности и няма законова пречка, за това и не бива сами да си я измислят подобни пречки”, каза Димитър Николов. Кметът на Бургас посочи, че е готов по всяко време на среща с работниците, новото ръководство и областния управител за да изяснят очи в очи ситуацията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес