Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономист: Цената на бензина е доста под 3 лева

12 юли 2022, 08:01 часа • 1804 прочитания

Отстъпката от 25 стотинки отдавна се обезсмисли. Трябва да гоним самата цена, не само отстъпката. Реалната цена в момента със сигурност е под 2.70-2.80 лева. Това каза икономист Георги Ангелов в ефира на Нова телевизия.

"Цената на бензина трябва да се намали под 3 лева, тъй като все пак ние като държава получихме отстъпка от ембаргото за руския петрол, а той е много по-евтин в момента, защото никой не иска да го купува. 30 долара по-евтин е руския петрол, посочи още икономистът. Себестойността на литър бензин е много под 3 лева, така че мисля, че цената трябва да се свали", обясни той. 

По думите на Ангелов трябва да се иска от рафинерията, след като купува ембаргова стока, да намали цените.

Икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова подчерта, че цената не се формира само от разходите за добиване на ресурса, а и от очакванията на търговеца за бъдещите цени и доставки. „Когато ЕС налага санкции, това поражда у търговците несигурност дали в следващия момент ще купят и на каква цена. Поради което те изпреварващо увеличават цените”, обясни тя и подчерта, че има надценка.

"У нас влиза и петрол от Румъния, но както виждаме няма особена разлика в цените. Търговеца се възползва от ситуацията", заяви от своя страна Ваня Григорова.

"Ситуацията в световен мащаб води до повишаване на цените. Но няма как да очакваме намаление, ако няма сериозна регулация", каза тя.

Попитани очаква ли се газова криза през зимата Ангелов заяви, че през лятото е лесно да се намери танкер с газ. „Но трябва да мислим в перспектива и да подпишем по-дългосрочен договор“, каза той.

„Чирен“ в момента е пълен на 37%. Това вече е стратегически резерв. Трябва да се пълни по-бързо. Технически не съм убеден дали може да се напълни до 100%“, коментира икономистът.

ОЩЕ: Светослав Бенчев не очаква фалити на малки бензиностанции заради остъпката за гориво

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес