Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Горанов се включи - Искров трябва да подаде оставка тази седмица

22 юни 2015, 13:19 часа • 9881 прочитания

Гуверньорът на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставка през тази седмица. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на събитие, посветено на сивата икономика.

"Аз няма да влизам в реториката на Менда Стоянова, но имаме ясно заявен от него ангажимент, че ще подаде оставка тази седмица вероятно. Дали ще е днес, дали ще е утре, това естествено е лично решение на действащия управител на БНБ", каза Горанов. По думите на финансовия министър подаването на оставка гуверньора би довело до минимални щети в репутацията му.

На въпрос дали на Искров е намерен друг пост, каквито слухове циркулират през последните месеци, Горанов отговори: "Той е достатъчно голям мъж да си намери сам работа".

На въпрос на журналисти на каква база Горанов заявява, че Иван Искров ще подаде оставка, министърът отговори, че това е било по време на разговор между двамата през тази година.

Припомняме, че председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова първа обяви, че на 19 юни Искров ще подаде оставка. Това обаче не се случи, въпреки следната заплаха на Стоянова: "Ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ".

Искров беше преизбран на поста си по време на първия мандат на ГЕРБ като управляваща партия. Сегашният гуверньор на БНБ поема поста още през 2003 година, след като преди това беше председател на Бюджетната комисия в парламента като депутат от НДСВ. При преизбирането си през 2009 година всъщност ГЕРБ първо блокира процедурата, но след това Искров пое пак поста. Тогава, в 8:35 часа в парламента е депозирано искането на Искров да му бъде приета подадената оставка, а в 9:30 депутатите отмениха избора му за втори мандат. Депутатите от ГЕРБ Стоян Мавродиев и Димитър Главчев пък веднага предложиха за преизбиране Иван Искров, но този път с номинация от ГЕРБ. Самият Мавродие пое Комисията по финансов надзор (КФН).

Миналата седмици Народното събрание прие на първо и на второ четене промените в Закона за Българската народна банка, чрез които новоибраният управител на БНБ ще встъпи в длъжност с нов мандат, а няма да довършва този на Искров. Очакваше се Иван Искров да подаде оставка на 19 юни, което той не направи.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес