Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И българското бяло саламурено сирене стана защитена марка

31 юли 2023, 14:32 часа • 3065 прочитания

"Българско бяло саламурено сирене" вече е в списъка с 1648 защитени земеделски продукта на Европейския съюз (ЕС). Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Включването му е факт само седмица, след като тя одобри и включването на "Българско кисело мляко" като защитено наименование за произход (ЗНП). 

Още: Българското кисело мляко вече е защитен продукт в Европа

В съобщението на ЕК е посочено, че 'Българско бяло саламурено сирене" / Bulgarsko byalo salamureno sirene /е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация.

Троянската луканка става защитен специалитет в ЕС

Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia. Повече информация е достъпна онлайн на Quality Schemes и на портала GIView.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес