Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георгиева: ОПИК е предназначена за малки и средни предприятия

16 март 2015, 20:47 часа • 13352 прочитания

За България еврофондовете са много важен ресурс. Точно днес одобрихме програма "Иновации и конкурентоспособност". Шестата програма, която е одобрена за новия период. Това са около 1,3 млрд. евро.Тя е много важна, защото е за вдигане на конкурентоспособността на страната ни и е предназначена за малките и средни предприятия. Работим по това да опростим процедурите и да обучаваме хората. Това каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси, по време на конференция на тема "Моята мечта за България" в Брюксел, предаде "Фокус". 

Работим с България, за да има колкото може по-големи възможности за обществен контрол. Трудно се намира информация какви, колко и на кого пари са дадени", обясни Георгиева. По думите й практиката показва, че когато информацията е достъпна за хората, те контролират парите по-добре от всякакви контролни органи.

"В комисията приехме решение, че нашият фокус от бюджетна гледна точка ще бъде качеството на разходите. Целта е в рамките на 18 месеца е да създадем опростена система за това какви разходи са разходвани", каза още Георгиева. Проблемът с корупцията в еврофондовете, поне в България, не е най-големият проблем. Повече такава има в обществените поръчки. 0,19% са откраднати от еврофондовете", допълни Георгиева. Тя посочи, че в интерес на Европа е да няма крадене. "Притеснението ми е, че ще опазим европейските пари, но това не означава, че е решен проблемът с корупцията", уточни Георгиева.

"По отношение на армията, 5 години бях свидетел как рисковете за света и Европа се увеличават. Имаме най-много хора, които са напуснали домовете си заради конфликти или природни бедствие - 54 милиона души", каза още Кристалина Георгиева.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес