Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Февруарците не можаха да предложат свой вариант за лечение на енергетиката

26 септември 2014, 07:45 часа • 19917 прочитания

Преди няма и седмица помолихме служебния премиер проф. Георги Близнашки да излезе и да каже кои хора са дерибействали в НЕК в продължение на седем години. Той не го направи. Това нещо просто премина предела – българските политици не искат да решават проблеми, заяви Янко Петров – едно от лицата на февруарския протест преди година и половина.

Ние не сме експерти, не можем да кажем какво точно се случва в НЕК. Но там прозират два сценария – единият е вдигане с 10% на цената на тока, запушване на някаква дупка в НЕК, а другият е да не се пипа цената и НЕК да фалира. Кой има интерес НЕК да фалира, попита Дончо Дудев, който вчера (25 септември) извади яйца и замеряше ръководството на ДКЕВР по време на общественото обсъждане за поскъпването на тока.

Защо да не обърнем веригата – да накажем електроразпределителните дружества, при които има хиляди установени нарушения, да се предоговорят дългосрочните договори с американските централи. Тези договори са нерегламентирана държавна помощ, избухна Дончо Дудев в сутрешния блок на Нова телевизия. И погрешно каза, че енергийният министър Васил Щонов е заявил, че първо трябва да се вдигне цената на тока с 10%, а след това да има предоговоряне на дългосрочните договори. Думите всъщност бяха на бившия шеф на ДКЕВР Боян Боев.

Сигурно при нас като абсолютна стойност токът е най-евтин в Европа, а доходите, попита Дудев. На въпрос обаче какво предлагат като трети вариант, „февруарците” отговориха с „как да предложим”. И се сетиха, че трябва да замерват „с яйца и камъни” Ахмед Доган, Сергей Станишев и другите истински виновници.

Докога няма да има наказани? Искам всички виновници, които докараха дотук НЕК, продължиха „февруарците”, макар да признаха, че по закон в България за политически решения не се носи отговорност.

В ефира на Нова телевизия Янко Петров отговори, че се занимава с управление на сгради, а Дудев посочи, че имал частен бизнес. Не сме кандидат-депутати, нашето замеряне с яйца не е политическа агитация, казаха те.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес