Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България подновява споразумението си с Fitch

29 януари 2014, 16:14 часа • 28808 прочитания

България ще подпише ново споразумение за държавен рейтинг с международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. Министерски съвет вече упълномощи министъра на финансите Петър Чобанов да сложи подписа си под документа, съобщават от правителствената пресслужба.

Със споразумението се възстановяват прекратените през 2010 година взаимоотношения между страните.

Наличието на кредитни рейтинги, присъдени от международно признати рейтингови агенции, е ключово условие за обезпечаване достъпа на страната ни до международните капиталови пазари.

Към момента България поддържа договорни отношения с рейтинговите агенции Moody's и Standard & Poor's.

С поставянето на независима оценка паралелно от трите най-големи рейтингови агенции се очаква да се осигури по-голяма съпоставимост и обективност на поставяните суверенни рейтинги на страната ни.

С друго решение правителството възложи на министъра на финансите да подпише необходимите документи за продължаване на договорните отношения на България и Standard & Poor's.

След обстоен анализ и преценка на целесъобразността се постига по-ниска цена за ползваните услуги, което е в контекста на усилията на кабинета за намаляване на публичните разходи и повишаване на тяхната ефективност.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес