Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Бургаски корабостроителници” плаща по 200 лв. глоба за всеки уволнен

14 януари 2014, 10:48 часа • 18032 прочитания

По 200 лева глоба за всеки уволнен работник от корабостроителницата в Бургас наложи Областната инспекция по труда. Това съобщи общественият посредник на града Таню Атанасов, предаде „Фокус”.

Становището на инспекцията е че между 6 и 30 декември 2013 г. са освободени 139 работници и служители на корабостроителницата поради съкращаване на щата. За 14 от освободените е нарушено правото им на закрила поради трудоустрояване и болест. Атанасов определя като стандартни и формални отговорите, които е получил от Агенцията по заетостта и Дирекция "Инспекция по труда" - Бургас на писмата му във връзка с незаконното уволнените служители. Според него институциите не са направили оценка на действията на собствениците и ръководството на "Бургаски корабостроителници" АД. В отговора на Инспекцията по труда дори не е посочено в какво се състои "потърсената съответна административно - наказателна отговорност от Работодателя".

Вчера служителите на предприятието обявиха, че ще протестират всеки ден от 10 до 11 часа до изпълване на исканията им. 150 корабостроители отново останаха излъгани, след като преди седмица новото ръководство на завода им обеща, че част от тях ще бъдат върнати на работа. Хората смятат, че обещанието е било единствено, за да се потуши напрежението. Пари в сметките им също няма. Помощта на държавата пък се изчерпва с писма от Инспекцията по труда как да си потърсят по съдебен път неизплатените три заплати и обезщетения.

Работниците ще протестират, докато новото ръководство на завода поеме конкретен ангажимент към тях.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес