Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Бургаски корабостроителници" дължи по три заплати на работниците си

18 декември 2013, 11:17 часа • 24757 прочитания

Заповедите за уволнение на съкратените служители от „Бургаските корабостроителници” АД са били давани от хора, носещи пистолети. Това заявиха бивши работници на дружеството, които излязоха на протест в търсене на дължими по три заплати от предприятието.

Служителите обясниха, че става въпрос за въоръжена охрана, която е била наета преди два месеца да охранява помещенията на корабостроителницата. Директорът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков обаче потвърди пред Нова телевизия, че помещенията са празни.

Фалитът на корабостроителницата е трагедия за повечето ѝ служители. С лед 32 години работа единствено за Бургаските корабостроителници Атанас Димитров губи работата си. Съпругата му не работи по здравословни причини. Имат кредит и банката им напомня почти ежедневно, че дължат пари. Не са плащали от септември. От когато са и неизплатените заплати на Атанас.

Семейството ще стои на студено и ще брои стотинките за хляб поне до 15 януари, до първите пари от бюрото по труда. Освен заплати работодателят не е изплатил и обезщетенията за съкращение. Няма пари за сметките за ток и от енергото вече са го изключили.

За семейството за първа година Коледа и Нова година няма да бъдат празници. Подобно е положението и при много от неговите колеги.

Детето на една от уволнените служителки е в ремисия след изкарано онкологично заболяване и също се нуждае от средства. Пред камерата на Нова тя разказа, че семейството се издържа от една заплата.

Какво ще се случи оттук насетне - научете в Expert.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес