Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: В момента имаме само един гьол и едни намерения

27 септември 2012, 14:32 часа • 9532 прочитания

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е поставил седем условия, и когато бъдат изпълнени, тогава заявилите инвеститорски интерес към „Белене” могат да се срещнат с него.

На пресконференция министър-председателят обяви: Към момента имаме само един гьол и едни намерения. Тези намерения могат да бъдат всякакви, и аз съм много мнителен, и следя дали няма нещо скрито, което да донесе проблем, каза Борисов.

"Оборудването е върнато и за него сме получили към 76 млн. долара, а то струва милиарди и работи в момента в Калининската атомна централа. В същото време - има над 1 млрд. евро искове, които са в Париж и в Женева от частната руска компания. Заявен е интерес от инвеститори. Казвал съм и на Делян Добрев, че преговорите трябва да се водят в парламента”, посочи Борисов.

Премиерът бе категоричен, че ако те могат да докажат, че са сериозни инвеститори, че може да им излезе финансово-икономическата схема, ако не искат държавна гаранция, ако не искат договор за изкупуване на ток, както са сключени всички други договори в България – и за ТЕЦ 1, и за ТЕЦ 3 и за зелени енергии, ако покрият всички загуби, които сме понесли през годините – над 1 млрд. и искове от руска страна, както и ако депозират 200 млн. долара или евро, ще бъдат приети.

"Тогава ще считам, че те имат сериозен интерес. В момента, тъй като не искам по никакъв начин да се спекулира с темата, съм казал разговорите да се водят в Икономическата комисия на парламента. Когато ме уведоми Делян Добрев, че има такива хора, аз поканих Мартин Димитров на среща, казах му, че има такива, и го помолих също да бъдат максимално внимателни. По линия на службите съм поръчал всеки един от тях да питаме и нашите партньори и в Департамента на САЩ и в другите страни, за да видим доколко са сериозни тези инвеститори. Когато всичко това бъде извървяно и изговорено - защо да ги отхвърлим? Нека те пред цялата общественост публично да заявят своите намерения”, допълни премиерът.

Ако това се случи, по думите на Борисов, България има няколко интереса.

"Първо, НЕК ще се стабилизира, защото над 1 млрд. лева ще влязат. В момента НЕК има половин милиард заем, който се плаща и лихвите и над 1 млрд. лева, похарчени за Цанков камък, който заради пътя, който се срутва, в момента не може да започне да работи. Аз не намирам сили да убедя Агенция „Пътища” да приеме от НЕК този път, който продължава да е опасен, а струва колкото магистрала „Тракия”. Заради това задълженията на НЕК са огромни. Казал съм на Дянков – в момента, в който ми се обадиш и кажеш, че имаме 200 млн. долара или евро депозит, както катарците бяха любезни да преведат техните, да ги поканите при мен”, каза още премиерът Бойко Борисов.

В същото време лично председателят на парламента Цецка Цачева и депутати внесоха в деловодството на Народното събрание проект на решение за даване на мандат преговори за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадка "Белене". 

Подписи се събират, а проектът за решение на ГЕРБ е предоставено на всички парламентарни групи. Очаква се проекторешението да бъде обсъдено в пленарна зала следващата седмица. С него, ако се приеме, ще се даде мандат на правителството за водене на преговори. То не отменя решението на Народното събрание за прекратяване на проекта за АЕЦ "Белене".

"Искаме информация с кой ще водим преговори и няма да допуснем в нашия си двор и в нашата страна, който и да е", подчерта депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

Проекторешението се внася само ден, след като стана ясно, че американският консорциум "Глобъл пауър консорциум" е проявил интерес за изграждането на проекта. "Считаме за целесъобразно да се даде мандат на правителството за водене на преговори с потенциални инвеститори, с конкретни ограничителни условия, гарантиращи националната сигурност на България", се посочва в мотивите на управляващите.

В проекторешението се предлага цената на сделката да бъде по-малка от направените разходи от българска страна, да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията с Атомстройекспорт и Националната електрическа компания. Посочва се още, че няма да има държавни гаранции по проекта и се предлага да се договори възможност Националната електрическа компания да придобие дял от капитала на Белене по номинална стойност. България иска и гаранция за придобиване на проекта за изграждане в размер на 25 милиона евро в полза на НЕК.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес