Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боев: Спорът за ЕРП-тата е търговски

28 март 2014, 13:04 часа • 171222 прочитания

Спорът за средствата, които ЕРП-тата дължат на НЕК, е търговски. Той трябва да се реши в диалог, в който ДКЕВР ще участва, ако бъде поканена. Това заяви председателят на енергийния регулатор ДКЕВР Боян Боев, цитиран от „Фокус”.

„Длъжни сме да изготвим механизъм за компенсиране на разходите на ЕРП-тата за присъединяване на енергия от ВЕИ – това е наше задължение. Когато има непокрити разходи, ние сме да длъжни да изготвим такъв механизъм”, обясни Боев. По думите му, до 30 юни в ДКЕВР трябва да бъде изготвен такъв механизъм, който трябва да влезе в сила от 1 юли.

„Мен не ме интересува, кой какво говори и как се говори в публичното пространство. Ние сме длъжни да спазваме закона, длъжни сме да изпълняваме задълженията си. Това мен не ме касае. Имаме насреща жалби – процес, който е започнал през април 2012 година, утежнен е в порядъка на януари 2014 година; жалби, представени от НЕК, през февруари – това не е проблем, който изскача днес, а проблем, който съществува в системата от много по-ранен етап, отколкото да говорим за всякакво политическо говорене”, каза Боев по повод въпрос, как би изглеждало едно понижаване на цени на тока след евроизборите.

По думите му, когато на някое ЕРП бъде отнет лицензът, се назначава особен управител, който представлява оперативен директор, нямащ право да се разпорежда с активите на дружеството. Той работи извън управителни и надзорни съвети на съответния лицензиант, които не могат да се месят в работата му. Тези управителни и надзорни съвети в случая имат право да се разпореждат с активите единствено след одобрението на ДКЕВР.

По-рано днес от ЕВН обявиха, че няма да изплатят задълженията си на НЕК, тъй като вече са го направили под друга форма в периода юни 2012 – юни 2013.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес