Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бизнес и синдикати в спор трябва ли да се вдигат данъците

24 април 2023, 08:05 часа • 1670 прочитания

Когато има толкова голям дефицит, очевидно имаме проблем. Виждаме удължен бюджет с преизчислени показатели. Там няма заложена политика. Няма предложения за значителни изменения на данъците, а това е основният проблем. Има откъде да се вземат парите, но ние следваме една тежка неолиберална идеология, която казва, че данъците не трябва да се пипат. Това мнение изрази икономистът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова в ефира на Нова телевизия.

„Има проблем. Трябва да се режат разходи и да се търсят приходи. Трябва правителство на широка парламентарна основа, което да предприеме и някой непопулярни мерки“, смята Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. "Как да стане това, след като партиите са вкарани с 35% от гласовете", каза още той.

Според Велев данъците категорично не трябва да се пипат.

„За първи път от 25 г. имаме изпълнителна власт, което не предлага финансова дисциплина. Животът е труден, оправяйте се. Президентът на практика управлява. И вместо да се застане зад някаква политики и да предложат нещо, те вдигат ръце и не предлагат нищо“, каза от своя страна Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика .

По думите му, след като има разлика между приходите и разходите, то отнякъде трябва да се вземе и да се запълни тази дупки.

Григорова заяви, че това, че ще се увеличат данъците няма да изгодни инвеститорите, както се спекулира. „Ниските данъци не водят до изсветляване на икономиката. Нито дойдоха инвеститори, нито се изсветли сивата икономика“, каза тя.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес