Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БФА: "Зелените" източници на енергия не създават дефицит в НЕК

02 октомври 2014, 20:50 часа • 26563 прочитания

Според направените от нас експертни изчисления ВЕИ-секторът не създава дефицит в НЕК. Това заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Меглена Русенова пред "Фокус".

„Ние сме готови при наистина професионални разчети, при професионална регулаторна политика, а не под политически натиск, да съдействаме с други решения, които са в рамките на директиви 28 и 29 за допълнителни приходи в НЕК, осигурени от статистическо прехвърляне на зелена енергия и сертификати”, заяви Русинова.

Тя смята, че спекулацията за тежестта на ВЕИ сектора трябва да спре. По думите й министър Васил Щонов манипулира българското общество и превратно се представя тежестта на договорите във ВЕИ сектора.

„Ние не само, че не създаваме дефицит, а създаваме допълнителен ресурс за НЕК”, каза още Русинова и добави, че съгласно решението на ДКЕВР само за миналата година от спестените емисии са постъпили в НЕК около 240 млн. лева.

„Според нас политическата задача сега е за адекватна социална защита на енергийно бедните домакинства. Съгласно официалните данни на електроразпределителните дружества 20% от българските граждани потребяват 80% от електроенергията”, каза още председателят на БФА.

Дефицитът на НЕК е близо 3 млрд. лв. и за немалка част от него са обвинявани именно "зелените" източници на енергия. Дупката в бюджета на компанията е и основна причина за поскъпването на тока с близо 10 на сто.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес