Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАБХ: Осигурени са средства за екарисажите

15 декември 2014, 18:12 часа • 25761 прочитания

Днес получихме писмо от Министерството на земеделието и храните, че средствата за финансиране дейността на екарисажите са осигурени. Това ни дава основание да стартираме процедурата. Това в интервю за Агенция „Фокус” директорът на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов.

От агенцията Документално са подготвени за това и още утре ще стартират процедура за сключване на договори за изпълнение на събирането на трупове на животни и странични животински продукти. След това ще бъде избран и изпълнител на тази дейност.

По-рано днес шуменският екарисаж, който е най-големият в страната, обяви, че спира работа. Причината е, че договорът на дружеството с Агенцията по безопасност на храните изтече в края на миналата седмица и сега екарисажът няма правно основание да извършва своята дейност.

За БАБХ най-важният приоритет е здравето на потребителя.

„Във всеки един момент от нашата дейност, независимо в кой момент от годината, БАБХ има една основна най-важна задача – да опази здравето на потребителите на хранителни продукти. Това се постига чрез реконтрол на самия пазар, чрез контрол на самите доставчици на храни, било то производители или търговци, чрез контрол върху системите за самоконтрол, които тези доставчици на храни би трябвало да са въвели, тъй като те носят основната отговорност по безопасността на храните за човешкото здраве”, обясни Моллов.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес