Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев прогнозира как падането на дерогацията на "Лукойл" ще се отрази на цените

19 ноември 2023, 15:35 часа • 2982 прочитания

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и ДПС в петък (17 ноември) са се разбрали да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за 2024 г.

Още: Разбраха се: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС с общи решения за дерогацията, бюджета и кворума (СНИМКИ и ВИДЕО)

Пред журналисти в Благоевград, където на 19 ноември Националният партиен съвет на “Продължаваме промяната” се събра за среща с новоизбраните кметове и общински съветници, Василев каза, че вместо предвидените 12 млрд. лева капиталовите разходи ще са 10 млрд. лева. Това е с 25 % повече спрямо тазгодишната програма.

„2 милиарда и 400 млн. лева, които не бяха предварително предвидени в оригиналното планиране и които сложихме от новата вноска на газа, срещу които имаше допълнително направени инвестиции - капиталови разходи, всъщност отпаднаха от общата рамка на бюджета“, обясни министърът на финансите. Става въпрос за наложената през октомври транзитна такса за руски газ, която, на практика, сега отпада.

Още: С примери: Лош ли е бюджет 2024? Отговор на финансистите Владимир Сиркаров и Пламен Иванов (ВИДЕО)

Ще се повишат ли цените на бензина?

Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март 2024 г. не би следвало да се отрази на българския пазар, каза още Василев, цитиран от БТА.

Повод за коментара му е договореността между ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е от 1 януари - спиране на квотите за износ, а втората – от 1 март, окончателна отмяна на дерогацията. "Лукойл" отвърна на това с остра позиция.

Според Василев няма основание на този етап да се повишават цените на горивата у нас.

Снимка: БГНЕС

"Още преди месец и половина, два парламентът прие закон, с който трябва поетапно да се намали употребата на руски петрол. Това, че се забранява износът от 1 януари, касае руския петрол. Ако има неруски петрол, той спокойно може да се изнася", каза министърът. Според Василев така просто ще се ускори преминаването към неруски петрол.

Министърът коментира и позицията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, изпратена до медиите вчера, че отмяната на новите квоти за износ на нефтопродукти от 1 януари 2024 година е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 година. Според него това са опити за всяване на страх.

Още: Асен Василев: Ако спрем дерогацията от днес за утре, кой ще намери танкери с газ?

Финансиране на общините и на образованието

„Що се отнася до финансирането на образованието - това, което ние чуваме, е, че всички са изключително доволни. Знаете, запазва се 125% на учителските заплати, значително са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличение на парите – има 15% увеличение на стандартите, отделно има 28,5 млн. лева, които са за реална дейност по методика на Министерството на културата“, обясни още той, цитиран от БГНЕС.

Асен Василев добави, че в петък е провел среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалищата. „Те казаха, че искат да проверят каква проектна готовност за дейности имат, и всъщност да се работи по-активно, за да могат тези средства да достигнат до тях“, каза министърът.

Относно финансирането за общините, Асен Василев каза, че никога не е делил и няма да дели общините на „наши“ и „ваши“. Според него винаги критериите са били едни и същи.

"Още в правителствената програма сме заложили да има 1 млрд. лева за общински проекти - по начина, по който имаше Фонд за общински проекти през 2022 г. В този 1 млрд. лева има конкретни параметри, с които общините могат да кандидатстват. Това, което колегите от ГЕРБ-СДС искат, е този списък с проекти да бъде приет със закона за бюджета, а не да се работи с общините, както беше преди това. Това не е никакъв проблем, по принцип е добре парламентът да гласува списъка. Единствено въпросът е във времето – дали ще стигне времето на общините да се организират до приемането на бюджета", коментира финансовият министър.

Асен Василев каза още, че може да се помисли за хибриден вариант – общините, които са готови с проекти, да минат на гласуване през парламента, а за другите да има вот, когато са готови.

Денков говори за министъра на вътрешните работи

Междувременно премиерът Николай Денков коментира от Благоевград отношението си към вътрешния министър Калин Стоянов, след като поиска оставката му заради полицейския произвол срещу протестиращите на 16 ноември в София, излезли да искат сваляне на Борислав Михайлов и ръководството на БФС. Стоянов отказа да се оттегли.

"В немалка степен моето отношение към министъра на вътрешните работи ще се определи от това как той ще оцени и ще реагира на сигналите за полицейско насилие, които видяхме всички", заяви премиерът, цитиран от БГНЕС.

"Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите", каза още той. "Огромното болшинство от полицаите действаха както трябва, без да прилагат насилие, и им благодаря, но тези, които прилагаха насилие, трябва да бъдат разследвани и наказани", смята Николай Денков.

Още: "И прашинка не съм хвърлял": Обвиненият в палеж на бус на МВР остава далеч от бременната си съпруга

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес