Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Добрич се стигна до институционален спор заради европари и данъци

12 февруари 2019, 14:14 часа • 1305 прочитания

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов определя като незаконосъобразни две решения на Общинския съвет на Добрич и ги връща за ново разглеждане, показва справка на страницата на администрацията.

Едното от върнатите решения е свързано с упълномощаването на кмета да предоставя временни безлихвени заеми от свободни средства от общинския бюджет за авансово плащане по проекти, които са с европейско финансиране. Посочва се, че кметът няма такива правомощия.  

Другото решение, върнато за ново разглеждане, е свързано с наредбата на местните данъци. Мотивите на областния управител са, че не са спазени правилата за издаване на нормативен акт. Посочва се, че липсва предварителна оценка за въздействието на предложените изменения и допълнения, а Общинският съвет е приел наредбата, въпреки че не е изготвена, публикувана и приложена към решението предварителна оценка за въздействието. Посочва се също, че във внесения от кмета проект за изменение и допълнение на Наредба за определяне размера на местните данъци не са посочени очакваните финансови резултати, а само, че "очакваният финансов резултат е достигане на по-голяма яснота при определяне на размера на местните данъци и повишаване приходите в бюджета на община град Добрич". Законът изисква финансова обосновка за отражението на промяната на данъка върху превозните средства върху общинския бюджет.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес