Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работници от четвъртата най-голяма манганова мина в света потърсиха помощ от Мая Манолова

19 февруари 2019, 14:25 часа • 10976 прочитания

На среща с националния обмудсман Мая Манолова работници от мангановата мина в балчишкото село Оброчище – "Евроманган“ поискаха да бъде сезирано Министерството на енергетиката, че компанията не изпълнява концесионния си договор.

Хората не са получавали заплати от шест месеца. Последно им била изплатено трудовото възнаграждение за юни, но чак през ноември. Съкратени са половината от персонала, а другите са пуснати в т. нар. „платен отпуск“, който трае половин година, а по трудовото законодателство не може да има толкова дълъг отпуск, казаха още присъстващите. По думите им в момента в мината има само 6-7 души, за да изпомпват водата от шахтите.

"Следя ситуацията в мината от няколко години, но положението се влошава. Реално мината не работи и обещаните действия от страна на ръководството не се случват", каза Манолова.

Находището на манган в Оброчище е четвъртото по големина в световен мащаб и най-богатото в Европа и по мнение на експерти може да бъде експлоатирано в продължение на векове. Около 1,2 милиарда тона е наличието на ценния метал в него. През 1997 г. беше учредена 25-годишна концесия. Последователно компании от Швейцария и Великобритания добиваха манганова руда в района.  

Освен това, съгласно решение на Добричкия окръжен съд, управителят на "Евроманган" Дейвид Уелинс в крайна сметка е глобен с 5000 лева, тъй като дружеството не е платило навреме свои задължения към четири фирми и не е обявило несъстоятелност заради това. Засега са прекратени съдебните дела от "Енерго Про" и транспортна фирма, тъй като "Евроманган" са погасили задълженията си. За 22 февруари е насрочено заседание на дело, заведено от ИА "Главна инспекция по труда" за откриване производство по несъстоятелност на "Евроманган". Със същото искане делото на "Енерго Про" е за 19 март - заради неплатени сметки за ток от "Евроманган" за близо 65 хил. лв.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес