Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

14 нарушения в мина "Оброчище" са открити при проверката след смъртта на миньор

27 май 2015, 16:49 часа • 6425 прочитания

По данни от НОИ трудовите злополуки, станали при осигурители от област Добрич през април, са 4, от които една е смъртната злополука, съобщават от областната дирекция „Инспекция по труда” в Добрич. Припомняме, че на 7 април при срутване на земна маса загина миньор в мангановия рудник „Оброчище”, друг бе леко ранен.

Проверката по повод на смъртната злополука в мината, експлоатирана от концесионера „Евроманган” ЕАД в с. Църква, е приключила в края на месец април, допълва topnovini.bg. По време на проверката са констатирани общо 14 нарушения на трудовото законодателство, от които 1 неизпълнено предписание от предходната проверка. За отстраняване на констатираните нарушения са дадени 12 задължителни за изпълнение предписания и е съставен 1 акт за спиране.

През април трудовите инспектори са извършили общо 88 проверки, от които 14 за проучване на жалби и сигнали. По време на проверките са констатирани 388 нарушения на трудовото законодателство, от които 1 неизпълнено предписание от предходна проверка. Нарушенията, относно осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд са 204, а тези по трудовите правоотношения са 184 броя. Установените работници без писмени трудови договори и допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление до НАП за този период са 5. За отстраняване на констатираните нарушения са дадени 381 задължителни за изпълнение предписания и 2 спрени съоръжения и работни места.

На работодателите, допуснали нарушения на трудовото законодателство, са съставени 9 акта, от които 3 за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 6 за нарушения по трудовите правоотношения. Актовете са съставени само на работодатели юридически лица. През същия период са издадени 6 наказателни постановления, връчени са 11 наказателни постановления. Влезлите в сила наказателни постановления са общо 8 броя на стойност 4100 лева.

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес