Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво се случва с мозъка при депресия?

24 август 2024, 15:33 часа

Депресията е второто най-разпространено психично разстройство: 5% от мъжете са имали случай на депресия през живота си, а при жените този процент е двойно по-висок. В допълнение към значителното въздействие върху физическото здраве, нови изследвания показват, че депресията засяга физически мозъка на тези, които страдат от нея.

Д-р Родриго Фрейташ разяснява проблема. 

Как депресията засяга мозъка?

Въпреки, че депресията не се счита за дегенеративно заболяване, пациентите, които страдат от хронична депресия, показват промени във формите на мозъчно възпаление - фактор, който показва, че това не е статично състояние, а има прогресиращ характер. Иначе казано: колкото по-дълго човек живее с депресия, толкова по-голямо е възпалението в мозъка му, т. е. депресията засяга мозъка постепенно според задълбочаването си.

Засегнати мозъчни области

Специалистите водят спорове кои области биват засегнати от депресията и до каква степен. Има все повече доказателства, че няколко части от мозъка се свиват при хора с депресия. По-конкретно това се отнася за сивото вещество, тъкан с много мозъчни клетки.

Налице са също доказателства, че следните части от мозъка ви стават по-малки.

Хипокампус – тази част от мозъка ръководи ученето и паметта. Тя се свързва с други части, които контролират емоциите и реагират на хормоните на стреса

Префронтален кортекс – играе роля в мисленето и планирането на по-високо ниво.

Депресия: Всичко, което трябва да знаете за нейните ранни признаци

Резултатите са комбинирани, когато става дума за това как депресията засяга амигдалата - мозъчната област, отговорна за страха.

Когато тези области не работят правилно, може да изпитате усложнения от типа на следните.

  • Проблеми с паметта.
  • Проблеми с ясното мислене.
  • Вина или безнадеждност.
  • Демотивация.
  • Проблеми със съня или апетита.
  • Безпокойство.

Промените постоянни ли са?

Учените все още се опитват да отговорят на този въпрос. Хроничната депресия вероятно причинява дългосрочни промени в мозъка, особено в хипокампуса. Това може да е причината да е толкова трудна за лечение при някои хора.

Но изследователите също откриха по-нисък обем на сивото вещество при хора, които са били диагностицирани с голямо депресивно разстройство в миналото - а не са имали депресия от години.

Въпреки че са необходими повече изследвания, има надежда, че настоящите или нови проучвания може да помогнат за лекуване или предотвратяване на някои мозъчни промени.

Лечение

Вече знаем, че депресията е сериозно заболяване, което засяга мозъка и изисква лечение възможно най-рано. Съществуват редица ефективни подходи в областта на психотерапията за лечението . Основната цел на тези интервенции е да се прекъсне порочният кръг от негативизъм, който засяга мозъка на пациента чрез внимателно подбрани техники.

Сред основните стратегии за лечение на депресия са включени следните.

  • Замяна на преработените храни с естествени.
  • Редовни физически упражнения.
  • Повишени нива на витамин D (чрез адекватно излагане на слънце).
  • Социални интервенции.

Практиката на медитация може значително да помогне при лечението: тя облекчава тревожността и депресията, лекува ежедневния стрес, както и подобрява вниманието, концентрацията и физическото състояние на индивида.

Три съвета за това как да се преборите с депресията

В някои случаи здравните специалисти считат за необходима психофармакологична интервенция, комбинирана с психотерапевтично лечение. Дозировката, както и изборът на лекарства, изискват лекарско предписание.

Ако страдате от депресия, независимо колко дълго сте живели с това разстройство, не се колебайте да потърсите лекарска помощ и да започнете подходящо лечение.

Психохирургия

Само в най-крайните случаи на депресия, при които клиничното и лекарственото лечение не са дали задоволителни резултати за пациента, той бива насочен към хирургично лечение.

Наличните възможности за хирургично лечение са неинвазивна невромодулация, последвана от електроконвулсивна терапия. Последната стъпка от ескалацията на процедурите – в случаите, когато не са постигнати добри резултати с някое от предишните лечения, е дълбоката мозъчна стимулация (психохирургия). Специалистът, отговорен за извършването на психохирургия, е неврохирургът.

Внимание! Статията е само информативна. Не се самолекувайте, а винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес