Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли на какъв език се говори в Дубай?

26 октомври 2022, 15:44 часа

Официалният език на Дубай, както и на всички Обединени арабски емирства, е MSA (Modern Standard Arabic), който е стандартната съвременна версия на арабския. На този език се пишат всички официални документи и се извършва деловодство. Няма да чуете друг език нито в държавните структури, нито дори в медиите, въпреки че коренното население на Дубай не говори MSA в ежедневието, а използва други диалекти.

Съдебните дела, както разбирате, също се разглеждат само в MSA, а по-рано чуждите граждани, които не знаеха езика, се оказаха просто зрители в съда поради простата причина, че не можеха да наемат скъпо струващ преводач, а властите на страната до ноември 2020 г. имаха пълното право да не го предоставят. Сега ситуацията е променена и чужденците могат да получат преводач безплатно.

Знаете ли кой е официалният език в Швейцария?

Ако възникне инцидент, можете да се свържете с полицията само на официалния арабски език (полицията може да приеме жалба само на английски устно). В такива случаи се нуждаете от преводач, който да напише молбата вместо вас. Но в случай на сериозни проблеми с полицията, туристите не трябва да подписват никакви документи без присъствието на преводач и адвокат (те се предоставят безплатно).

Често срещани диалекти в Дубай: Арабски и Ал Шехи

Най-разпространеният диалект в Дубай е арабският (друго име е "el-lahja el-kalizhiyya"), който се говори не само в Обединените арабски емирства, но и в Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн и Кувейт. Малко по-рядко срещан диалект е Al-Shehkhi. Това е омански диалект, популярен в източните райони на Обединените арабски емирства (по-близо до Оман). Рядко се говори в Дубай.

Разликата между диалектите не е съществена за тези, които знаят арабски и имат опит в общуването. С течение на времето ще бъде възможно да се запомнят фонетичните разлики и да се адаптират към особеностите на граматиката.

Знаете ли кой е най-говоримият език в света?

Коренното население на Дубай се научава от детството да говори, колкото и да е странно, на един от диалектите и допълнително изучава официалния език на MSA на Обединените арабски емирства (не само училищната програма, но и филмите и програмите по местната телевизия помагат на децата в това). В същото време един от диалектите все още се използва в ежедневието, а в държавните структури - официалният арабски език.

Знанието на английски е задължително в Дубай и ОАЕ

Дубай отдавна е глобален луксозен курорт. В много хотели и ресторанти, както и в магазини, увеселителни паркове, услуги за коли под наем и други туристически заведения служителите говорят добър английски. Местното население, като правило, владее този език и е задължително да го изучава в гимназията. Факт е, че владеенето на английски е задължително в Дубай (и наистина в ОАЕ).

Факт е, че до 1971 г. Обединените арабски емирства са били колония (и до ХХ век се считат за колония) на Великобритания. Английският отдавна се използва в тази страна почти като втори държавен език и е широко разпространен навсякъде.

Сега в Дубай английският се използва наравно с арабския. Знаци на ресторанти, менюта в кафенета, пътни знаци и знаци в града - в града всичко се дублира на английски.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес