Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко са костите на ръката

21 януари 2024, 00:34 часа

Ръката, като част от човешкия организъм, е изключително сложна структура, включваща разнообразни кости, които създават основата за разнообразие от движения и функции. В този контекст, е важно да разгледаме състава на ръката, съдържащ 27 кости, включително и тези на китката.

Какво причинява болка в китките?

Структура на ръката: Китка, длан и пръсти

Костите на китката

Костите на китката, 8 на брой, с разнообразна форма, образуват две редици по 4 кости. Чрез лъчево-китковата става, те се свързват с костите на предмишницата. Втората редица, по-отдалечена от тялото, се свързва чрез отделни стави с костите на дланта. Тази сложна структура осигурява голям обем на движения в китката.

ръка, кости

Костите на дланта

Петте метакарпални или среднокиткови кости свързват костите на китката с костите на всеки пръст на ръката. Всяка метакарпална кост има база, ствол, шийка и главичка, предоставяйки структурата за свързване с пръстите. Тези кости предоставят основата за движенията на дланта и пръстите.

Ето как може да проверите дали имате нещо счупено, ако сте се ударили

Пръстите

Всеки пръст, с изключение на палеца, се състои от три фаланги. Палецът има две фаланги, като всяка се свързва със следващата чрез ставичка. Тези стави включват проксимална интерфалангеална, средна интерфалангеална и дистална интерфалангеална става. "Кокалчетата" по гърба на ръката са наистина ставите на пръстите, като метакарпофалангеалната става представлява голямото "кокалче".

Ръката, със своите 27 кости, е впечатляващ пример за природата на човешкото тяло. Структурата й позволява изпълнение на различни движения и функции, които са от съществено значение за ежедневните ни задачи.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес