Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко клавиша има пианото?

14 януари 2024, 12:00 часа

В забързаното и натоварено ежедневие все по-малко време ни остава да си поговорим за култура, за музика, но не за онези балкански ритми, на които танцуваме в малките часове, а за класическа музика, за безсмъртните композитори, оставили трайна следа в историята на музиката като Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен, Франц Шуберт и др.

Онова, което свързва изброените велики композитори, е фактът, че са сред най-известните композитори, писали за пиано и други клавишни инструменти. Днес все по-рядко се говори за пианистите и музиката, която се ражда под пъргавите им пръсти, макар да има пиано барове, които определено се радват на популярност. Познанията ни за инструментът пиано са още по-бедни и със сигурност дори не подозирате колко клавиша има пианото освен ако не свирите на този инструмент. Запознаваме ви с него, ще бъде интересно.

Пиано композира мелодии според облаците над него

Интересни факти за музикалния инструмент и колко клавиша има пианото

Пианото е музикален инструмент, принадлежащ към групата на струнните клавишни инструменти, на който се създава класическа музика. Звукът на пианото се „ражда“ под пръстите на пианистите чрез резонаторна дъска, която преобразува в звук енергията от удрянето на клавишите на пианото, с което се задвижват покрити с филц чукчета, удрящи по метални струни и каращи ги да вибрират в своята собствена честота. А знаете ли колко клавиша има пианото днес, с чиято помощ се възпроизвежда звукът? При съвременното пиано те са традиционно 88 на брой, но е възможно и да са 85, макар пиано с 85 клавиша да се среща рядко.

Видове и форми на пианото

В миналото са съществували различни форми на пианото, от които днес се използват сам две – пиано в изправена форма, характеризиращо се с по-малките си размери и намиращо приложение за учебни и в дома, и пиано в криловидна форма, познато като роял, което виждаме в концертните зали и е по-голямо в сравнение с пианото в изправена форма. Формите на пианото днес могат да бъдат и: механично и електронно.

Продават на търг любимото пиано на Фреди Меркюри (СНИМКИ)

Пианото – история на музикалния инструмент

Историята на пианото започва през 1711 година, когато е създаден първообразът му – първият клавишен инструмент с чукчета, чиито изобретател е Бартоломео Кристофори. По-далечни роднини на този музикален инструмент обаче, които възпроизвеждат звук чрез удряне на струни, се появяват още в Античността.

През Средновековието се появява колесната лира, плод на първия опит за конструиране на клавишни инструменти с удряни струни, последвана от клавикордът и клавесинът, създадени през 17 век, които вече и чисто визуално напомнят на пианото и са по-популярни от първите подобни музикални инструменти. Именно от този момент – от 17 век насам можем да говорим за съвременна история на пианото, за увеличаване на неговата популярност, като утвърждаването му в значителна степен се дължи на творбите на виенските класици.

Днес този музикален инструмент със стара история продължава да заема водещо място при създаването и изпълнението на класическа, джазова и естрадна музика. Всичко разказано сочи, че има много любопитни истории, свързани с музикалния инструмент, освен колко клавиша има пианото, макар че отговорихме и на този въпрос.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес