Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко яйца снася пуйката

09 декември 2023, 01:22 часа

Сред домашните птици у нас една от най-добре познатите е пуйката. Тази птица от семейството на фазаните е позната в България също и като мисирка, биба, фитка и други. Но чудили ли сте се по колко яйца снася пуйката? Днес ще дадем отговор на този въпрос.

Как да приготвим най-вкусната коледна пуйка, от която ще си оближете пръстите

Характеристики на пуйката

Пуйката е топлолюбива птица, която се отглежда в опитомения си вариант главно за месо, защото се угоява бързо, а месото е диетично и с добри вкусови качества. Мъжкият е значително по-голям от женската, а крилата му имат участъци с червено, лилаво, зелено или медно оцветяване. Женските пуйки имат пера, които са в кафяво или сиво обагрени. Възрастен мъжки пуяк тежи от 5 до 11 килограма и е дълъг 100-125 сантиметра. Женската пуйка е много по-малка. Тежи от 2,5 до 5,5 килограма и е с дължина от 75 до 95 сантиметра.

пуйка

Размножаване при пуйките

Вярно е, че първите 7 месеца от живота на мъжкия пуяк определят бъдещия му живот. В края на есента младите мъжки напускат ятото си. Братята на една птица стават семейството му за цял живот. През зимата братските групи се събират заедно и образуват ято. Това е период на войни, в който се определя статуса на птиците. Битките са за право на размножаване и се водят на 3 нива. Братята се бият помежду си, а победителят става лидер до живот. След това се бият отделните групи. Победилата група се прехвърля за битка с други ята. В крайна сметка една мъжка птица става лидер на цялата популация. А това решава въпроса с размножаването. Водачът има правото първи да се размножава.

Как да изпечете пуйка за Нова година: Избегнете често срещаните грешки

По колко яйца снасят пуйките?

През февруари ятата на мъжките и женските се смесват. Мъжките са полигамни и се чифтосват с колкото е възможно повече женски. Мъжките ухажват женските като раздуват перата си, разперват опашка и влачат крилете си. Червеният цвят по главата и врата им може да стане особено ярък.

Когато чифтосването на пуйките приключи, женските търсят място за гнездо. Те са плитки трапчинки, заровени сред гъстата растителност. Женските пуйки снасят 10-14 яйца, на ден по едно. Инкубационният период е около 28 дни. Малките пуйки напускат гнездото около 12-24 часа часа след излюпването.

Сега, след като разгледахме живота и размножаването на тази птица, можем с увереност да кажем - да, знаем по колко яйца снасят пуйките.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес