Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли коя река извира от Рила – Искър, Марица или Места?

20 декември 2022, 16:50 часа

Най-високата планина на целия Балкански полуостров, горда с първенеца си Мусала, чиято дива и опасна красота привлича алпинистите, очароваща с езерата си, привличащи туристи, жадни за сюрреалистични гледки, които са сякаш изрисувани от умел художник, Рила е планина, която си заслужава всяко усилие и всяка стъпка, измината по снагата ѝ. Но Рила е не само красива, тя е и дом за много реки, които са ценни с водите си. Коя река извира от Рила? Едва ли от тази чудна планина извира само една река. Искър, Марица или Места – коя река извира от Рила планина, как предполагате? Който и от трите отговора да сте избрали, грешите. Въпросът е подвеждащ. Планината е родното място и на трите реки, за които ще ви разкажем.

Най-дългата река в Индия

Искър – най-дългата река у нас

Научили правилния отговор на въпроса „Коя река извира от Рила“, сте нетърпеливи да узнаете малко повече по темата? Рила планина, е популярна не само с най-високия връх на Балканите – Мусала, но и с най-дългата в България река – Искър, гордо заела първото място със своите 368 км. Няколко области могат да се насладят на реката и да се възползват от живителната ѝ сила – Плевен, Ловеч, Враца и София. Искърското дефиле, което реката образува, е сред най-красивите кътчета на страната ни. Ролята на Искър обаче е далеч по-значима от красотата, която създава около себе си. Водите в горното и средното течение на реката се използват активно за производство на електроенергия и водоснабдяване, изградени са десетки язовири, по долината на реката са изградени важни транспортни линии, в Искърския пролом са скътани манастири, а по бреговете на реката са разпръснати археологически забележителности – Искър е всичко това и гордост за Рила планина.

Най-дългата река в света

Марица – най-пълноводната река

Друг първенец за Рила и страната ни, но не по височина и дължина, а по пълноводие, е Марица – най-пълноводната река в България. Водите ѝ преминават през 5 области в България и се вливат в Бяло море, пресичайки и чужди държави. По течението ѝ има цели 52 населени места, 34 от които са в страната ни, а останалите в другите две държави, през които преминава реката – Турция и Гърция.

Изворът на Марица се намира на внушителна надморска височина между върховете Манчо, Маришки чал и Близнаците в Рила планина.

Освен че е красива и тясно свързана с историята ни, тъй като е изиграла ключова роля за прокарването на транспортни пътища и за жп линията Париж–Истанбул още преди Освобождението, Марица е и с активно стопанско значение. Десетки язовири са построени по поречието ѝ, като 12 от тях са сред най-големите у нас. По реката са издигнати и многобройни хидротехнически съоръжения, а водите се използват не само за риболов, но и за активно производство на електроенергия, водоснабдяване на селища по поречието ѝ, промишлени цели, напояване.

Най-дългата река в България – проверете дали ще я познаете

 Места – пенливата палавница на Рила

Места също може да се похвали с нещо от категория „най“ – реката е известна с най-високото поречие у нас. Бурните води създават отлични условия за практикуването на екстремни спортове като рафтинг, а планинският характер на реката създава живописни гледки. Известни са и приказно красивите меандри, които Места образува до село Елешница и град Добринище. Подобно на Марица завършва своя път в Бяло море.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес