Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли коя е столицата на Австралия

13 декември 2023, 14:29 часа

Австралия, страна с богато природно разнообразие и уникална история, която привлича почитатели на културата и природата от целия свят. В този контекст, едно от най-значимите места в страната е именно столицата Канбера. Тя е с население от около 358 000 души и това, което я прави уникална е нейната архитектура и история?

История и дизайн на града

Канбера се отличава със своя планиран дизайн, уникален за австралийските стандарти. През 1913 година, архитектите Уолтър Бърли Грифин и Мариън Махони Грифин печелят конкурса за дизайн, съчетавайки геометрични фигури като кръгове и триъгълници. Този умело изграден дизайн, който е един от най-ранните примери за планиране на град в световен мащаб, включва обширни зелени площи, което дава на Канбера прякора "столица на храстите." 

"Погребаха го жив в пясъка": Австралиец загина в дупка за печене на прасе

Културни и социални институции

Канбера не е само столица, но и център на културата и образованието в Австралия. Тук се намират значими институции като австралийският военен паметник, австралийският национален университет, австралийският институт на спорта, Националната галерия, Националният музей и Народната библиотека. Кралският военен колеж и Австралийската академия на силите на отбраната също са част от града.

Австралия

Развитие и последици от войните

Историята на Канбера има своите трудности, особено по време на световните войни и Великата депресия. Но след Втората световна война, градът се развива под подкрепата на министър-председателя Робърт Мензис, ставайки седалище на правителството и едно от културните и икономически центрове на страната.

Биха си шамари: Две кенгура се сдърпаха в Австралия (ВИДЕО)

Развита икономика 

С висок процент на държавните служители, Канбера внася значителен принос за брутния държавен продукт на страната. Като седалище на правителството, градът предоставя стабилност и възможности за трудова заетост. Безработицата е по-ниска, а средният доход по-висок в сравнение с другите региони в Австралия.

Името Канбера и нейното историческо наследство

Името "Канбера" произлиза от езика на племето Нгабри и означава "място за срещи". През хилядолетия местността е била обитавана от коренните австралийци, както сочат археологическите доказателства - скални рисунки и гравюри, каменни оръдия на труда. Европейското заселване започва през двадесетте години на деветнадесети век, а населението нараства бързо след Втората световна война.

Канбера уникален град, който привлича посетители от цял свят. В него се преплитат традиция и съвременност, правейки го едно от най-интересните и значими места в Австралия.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес