Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли коя е най-старата държава в Европа?

23 април 2023, 12:33 часа

САН МАРИНО

Страната е основана на 3 септември  301 г., което я прави най-старата държава в Европа

Третата най-малка държава в света (след Ватикана и Монако) е Сан Марино. Разположена е на Апенинския полуостров, като малък “остров” сред Италия. Най-високата точка е връх Титано, 738 м. През страната текат реките Морано и Ауса, а Адриатическо море е на 14 км.

Днес Сан Марино е парламентарна република с население от 29 000 жители. Официалният език е италиански. На територията на Сан Марино има около 30 селища, сред които едноименната столицат с население от 4400 души и най-големият град Серавале с население 10 500 жители.

НАЧАЛОТО

Според легендата през 301 г. християнинът каменоделец Марино напуска родния остров Раб (днешна Хърватска), за да работи като зидар в град Римини. По време на преследването срещу християни от император Диоклециан, Марино, заедно с малка група християни, успява да се скрие в подножието на планината Титано. Там построява малка църква и основава религиозна общност на Монте Титано, с което се поставят основите на днешната държава Сан Марино.

Името Сан Марино се споменава за първи път в документи през 885 г. Тъй като тези земи са владение на Папата, се счита, че това е годината, в която държавата обявява своята независимост. Папската държава многократно прави опити да присъедини Сан Марино, но неуспешно.
Макар и за кратко, Сан Марино два пъти е под чуждо управление.
Първият път е през 1503 г. под властта на Чезаре Борджия, а втория път е през 1739 г. - под властта на кардинал Джулио Алберони.
Обявена е за република от 1599 г. През следващата година е приета конституцията, която с много малки изменения действа и до днес. Това я прави най-старата действаща конституция в света.

 Знаете ли коя е единствената държава в света, носеща името на жена?

През 1797 г. Армията на Наполеон достига страната, но се отказва да я превзема. Самият Наполеон казва ”Защо да сложа край на независимостта на тази страна? Тя е една образцова република!"
През 1862 г. Сан Марино минава под италиански протекторат, но Гарибалди се съобразява с желанието на страната да не бъде включвана в новосъздадената Италия.

През Първата световна война Сан Марино е съюзник на Антантата и участва с войска от 15 войници, но обявява неутралитет през Втората световна война. През 1944 г. страната е окупирана от немски войски.
След войната до днес управлението е в ръцете на коалиции, съставени от социалистическата, комунистическата и християндемократическата партия. Сан Марино не е член на ЕС, но използва общата европейска валута - евро.

На 3 септември държавата чества празника на своя основател - Сан Марино. През целия ден се организират различни забавления, състезания с арбалети, хвърляне на знамена и др. 

Коя е най-малката държава в света?

Интересни факти за Сан Марино

* Страната се управлява от двама регенти, които се сменят на всеки 6 месеца. По време на мандата им е забранено да шофират кола.
* 80% от населението са местни и се наричат санмаринци, останалите 20% са италианци. Местните се обиждат, ако ги нарекат италианци, защото са изключително чувствителни на тема независимост.
* Страната е с много ниски данъци. Но за да получиш гражданство, трябва да сте живели в Сан Марино поне 30 години. Друг начин за получаване на гражданство е сключване на брак с местен, който трябва да е на минимум 15 години.
*Сан Марино е държава без държавен дълг и дори има бюджетен излишък.
* Средният годишен доход на санмаринци е 40% по-висок от средния годишен доход на италианците.
* Филателията и производството на пощенски марки заемат 1/4 от годишния доход на страната чрез износ на пощенски марки.
* Тъй като почти всички граждани на страната се познават, при сериозни съдебни спорове се допускат италиански съдии.
* Може да влезете в страната от Римини, Италия. Между двете страни няма граничен пункт, а надпис “Добре дошли в Страната на свободата!”. * В Сан Марино дълго време имаше само един затворник, който има на разположение фитнес зала, библиотека и телевизионна зала.
* Американският президент Ейбрахам Линкълн е почетен гражданин на Сан Марино - правителството на страната го обявява за такъв заради неговите републикански убеждения. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес