Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли коя е най-голямата граблива птица?

29 януари 2024, 09:05 часа

Белоопашатият орел е най-голямата граблива птица. Размахът на крилете му достига повече от два метра, а теглото му достига 7 килограма. Женските са значително по-големи от мъжките по размер и тегло.

Птицата получи името си от цвета на опашката си. Опашката обаче придобива своя снежнобял цвят едва когато орелът навърши 4-5 години. Младите са тъмнокафяви на цвят, човката им е тъмносива. С всяко линеене младите белоопашати орли стават по-зрели на вид.

Кървав орел. Съществувала ли е най-ужасната екзекуция на викингите?

Тези хищни птици имат доста голям и мощен светложълт клюн в сравнение с другите видове. Ирисът на окото също е светложълт. За разлика от лапите на царския орел, лапите на белоопашатия орел не са покрити с пера чак до пръстите на краката. По време на полет птицата държи широките си крила хоризонтално. Полетът е плавен, орелът предпочита да се плъзга. Гласът на орела може да се разпознае по силните му провлачени викове.

Белоопашатият орел започва да гнезди на Куршската коса през 1994 г. В момента не повече от две двойки хищници постоянно живеят и отглеждат своите пилета на територията на националния парк. За да построи гнездото си, птицата избира високи, труднодостъпни дървета в близост до големи водни пространства. Гнездото на орела е огромна структура, направена от клонки, използвана от птиците в продължение на много години подред. Семейните двойки са постоянни. В края на март женската снася яйца. Мътят и двамата родители, но предимно женската. Месец по-късно се появяват пилета, покрити със сивкав пух. Напускат гнездото след 70 дни, достигат зрялост на 5 години и могат да живеят до 45 години.

Търсейки плячка, пернатият хищник се извисява в крайбрежната зона или седи дълго време на дървета и високи дюни. Храни се с риба. Ако орел, летящ над водната повърхност, види риба, той бързо се спуска и сякаш я загребва с лапите си, понякога се потапя във водата за кратко време. Освен това орелът се храни с водолюбиви птици, включително гъски и големи патици. Хищникът принуждава патицата да се гмурне и след това да я грабне от повърхността на водата, когато плячката се появи върху нея, за да си поеме дъх. Храни се и с водни бозайници.

Има само една птица без опашка - ето коя е тя!

Реещите се над дюните морски орли са една от най-вълнуващите гледки в националния парк. През август, по време на разходка с лодка по Куршската лагуна, можете да наблюдавате тези величествени птици. Белоопашатият орел е често срещан по време на пролетни и есенни миграции, редовно зимува на брега на Куршския залив.

Тази птица е обект на защита навсякъде и е включена в Червената книга на Руската федерация. Заплахата за съществуването на белоопашатия орел идва от замърсяването на околната среда, бракониерството, пресушаването на влажните зони, развитието на крайбрежната зона, неустойчивия риболов, изсичането на високи дървета, организирането на зони за отдих, масовия туризъм и замърсяването на водоемите. Този вид птици е изключително податлив на безпокойство. Дори краткотраен престой на човек в близост до местата за гнездене на орлите води до напускане на птиците.

За да запазите тази рядка, невероятно красива птица, трябва да се грижите за местообитанията им, защото в природата всичко е взаимосвързано. Тази красива и горда птица живее до нас и се нуждае от нашата помощ и защита. Опазвайки природата, ние ще можем да живеем в хармония със света около нас.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес