Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е най-големият остров на река Дунав?

10 декември 2023, 12:00 часа

Дунав е втората най-дълга река в Европа след Волга. Тя е единствената голяма европейска река, която тече в посока от запад на изток и се влива в Черно море. Дунав протича през най-много държави в света - Австрия, Германия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватска, България, Румъния, Молдова и Украйна. Водосборният й басейн се простира освен на териториите на споменатите 10 страни и на териториите на още 9 държави - Швейцария, Италия, Чехия, Полша, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово.
Сред най-големите острови на Дунав са Балта (Украйна), Белене, Вардим, Козлодуй (България), Голяма Браила (Румъния), Голям военен остров, Шаренградска ада, Острово (Сърбия), Донауинзел (Австрия), Маргит, Чепел (Унгария), Житни остров (Словакия) и мн. др.

Кой е най-големият остров на река Дунав?

Житния остров, Словакия

Житният остров е най-големият европейски речен остров с площ от 1885 кв. км, дължина 84 км и ширина 15-30 км. Освен това, е най-големият воден резервоар в Централна Европа. Намира се в югозападната част на Словакия и се простира от Братислава до Комарно на територията на низината Кишалфьолд. Образува се от разклонението на Дунав и Малък Дунав и последвалото вливане на Малък Дунав във Вах и Вах в Дунав край град Комарно.

Знаете ли откъде извира река Дунав?

На територията на Житния остров са разположени градовете Велики Медер, Дунайска Стреда, Коларово, Комарно, Шаморин и част от района Братислава II. В южната му част са резерватите “Дунайске лухи” и “Златна”.

Историческите свидетелства сочат, че Житният остров съществува само от няколко века, а преди това основното русло на река Дунав е бил днешният Малък Дунав. Регионът е с много дълга истори, тъй като е бил обитаван още в бронзовата епоха. Оттогава постепенно се заселват нови племена и народи. През VI в. там се заселват предци на словаците, от IX в. островът става част от Княжество Нитра и Великоморавия, а от X в. става част от Унгария. Унгарското население се заселва тук едва от края на Средновековието. На територията на Житния остров днес  преобладава унгарското население.

Тъй като територията на острова е много плодородна, най-големите площи са превърнати в ниви и са запазени малко ливади и гори. По поречието на Дунав има заливни гори, където се срещат бяла топола, черна топола, различни видове върба, лепкава елша, както и разнообразни растения. Фаната също е разнообразна. Срещат се зайци, фазани, яребици, сърни, дива свиня, както и голяма дрофа, която е защитен вид.

Знаете ли през кои държави минава река Дунав?

Знаете ли кой е най-големият български остров на река Дунав?

Белене

Остров Белене, наричан още Персин, е най-големият дунавски български остров и девети по площ дунавски остров в Европа. Площта му е 41,1 кв. км. Намира се североизточно от град Белене. Има елипсовидна форма с дължина над 14 км и ширина до 5 км. От българския бряг го отделя дългият и тесен Беленски канал, в който се намират по-малките острови Магарица, Белица и Предел. Максималната му надморска височина е 23,9 км и се намира в северозападната част на острова.

Островът е образуван от съединяването на няколко по-малки острова. Понижените участъци представляват запълнени с глинести наноси изоставени речни ръкави. Големи участъци от тази част на острова при високи води на реката се заливат, а има и постоянни блата.

В миналото на Белене са провеждани мащабни отводнителни мероприятия, а дне в централната и особено в западната му част, има обширни обработваеми земи. От град Белене до острова има изграден понтонен мост. 

Природен парк “Персина”

В източната част на острова е разположен природният резерват "Персински блата”, обявен през 1981 г. за защитена територия. В резервата има над 170 вида птици, сред които блестящ ибис, малък корморан, черночела сврачка, червеногуша гъска. От 2000 г. островът е част от природен парк “Персина”. Паркът се намира на северната граница на България, по поречието на река Дунав. Обхваща всички български дунавски острови в тази част на реката. Природен парк “Персина” е единственият природен парк по българското поречие на река Дунав.  

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес