Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кое е най-голямото училище в България?

15 август 2022, 18:45 часа

Когато говорим за училище и образователен процес, едва ли големината на училищната сграда или броят ученици са решаващ фактор за качеството на образование. Не можем да пропуснем факта обаче, че щом училището е най-голямото по брой ученици, то вероятно това съвсем не е случайно, а е съзнателен избор на родителите, припознаващи дадено училище като изключително добро и подходящо за децата им. Ето защо въпросът кое е най-голямото училище в България не е безсмислен, а намеква за предлагано високо качество на обучението. Искате ли да разберете повече за най-голямото училище в България и историята му?

Най-голямото училище в България – традиции и история

Най-голямото училище в България, което днес обучава почти 2300 ученици, е наследник на Трета мъжка гимназия, отворила врати през 1907 г., което го прави училище с над век история и традиции. Името му е променяно няколкократно. III мъжка гимназия е преименувана на 18-то средно смесено училище, а настоящото наименование „Уилям Гладстон“, което училището е носело и по-рано, се възстановява през 1992 година в памет на Гладстон, защитил българите по време на Априлското въстание. 

Знаете ли кое е най-скъпото училище в България?

18 СОУ „Уилям Гладстон“ в София към момента е най-голямото училище в България, но това далеч не е единственото, което го отличава и прави предпочитан избор на място за придобиване на знания. Още от своето създаване училището се счита за престижно, предлагащо добър старт в живота, отлични образование, дисциплина, възпитание и отлично педагогическо отношение. Учителите били ерудирани специалисти, завършили основно извън България – в Русия, Германия, Австрия. Сред имената им ще срещнем тези на Николай Лилиев – поет, Добри Христов – известен композитор, името на създателя на химна на Родината ни и на редица други българи, оставили в историята ни и други следи освен учителствуването им. За изключителния си принос и успехи най-голямото училище в България е отличено с орден „Кирил и Методий” I степен през 1957 година и с орден „Георги Димитров” през 1982 година.

Историята на Трета мъжка гимназия започва като наследник на 2 трикласни училища в софийския квартал „Ючбунар“, клонове на Първа държавна мъжка гимназия. Годината е 1907-ма. Сградата, в която се помещава и до днес, е построена през същата 1907 година. Проектът е на архитектите Кирил Маричков и Георги Фингов, а днес е паметник на културата от местно значение. През страшните години на Първата световна война училището функционира като болница. По-късно е издигната и пристройка в източното му крило, но бомбардировките през 1944 година го засягат, като са дадени и човешки жертви.

Любопитен факт е, че редица видни личности са завършили образованието си именно в най-голямото училище в България, сред които Христо Смирненски, Ицках Финци, Иван Костов, Захари Бахаров и дори Тодор Живков.

Странните забрани в американските училища

Какво предлага най-голямото училище в България днес?

Най-голямото училище в България и днес носи престижа от миналото и продължава да дава образование с високо качество, да предлага добри шансове за развитие на децата чрез участие в проекти по различни национални, европейски и международни програми включително програми за обмен като например тези с Китай и Южна Корея. Профилът на най-голямото училище в България е свързан с изучаването на чужди езици, като особено място е отделено не само на европейските, но и на източните езици и култури. В 18 СОУ „Уилям Гладстон“ се преподават редки езици като корейски, японски, китайски, арабски. Отличителен белег на най-голямото училище в България е и технологичното обезпечение и иновативният подход, които го превръщат във високотехнологичен образователен център за европейски и източни езици и култури.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес