Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво означава "Мачу Пикчу"?

11 ноември 2023, 13:00 часа

Новите чудеса на света

Новите чудеса на света са съвременна алтернатива на “Седемте чудеса на Античния свят”. Изборът е направен през 2007 г. чрез гласове, подадени през телефон или в интернет от над 100 милиона души от цял свят. В надпреварата участваха 21 обекта, които предварително бяха селекционирани от общо 77 предложения.

Ето кои са те:
1 Колизеумът в Рим, Италия
2. Великата китайска стена, Китай
3. Пирамидите в Чичен Ица, Мексико
4. Храмът “Тадж Махал”, Индия
5. Древният град Петра, Йордания
6. Статуята на Исус Христос, Бразилия
7. Светилището “Мачу Пикчу, Перу

Изгубеният град на инките

Това е един от най-посещаваните и загадъчни обекти в света, около който продължават да витаят легенди и сказания. Мачу Пикчу е древният град на инките, разположен на територията на Перу, на 2430 м надморска височина. Намира се високо в планината, на около 305 м над река Урубамба, по източните склонове на Андите. Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство през 1983 г. 

Сензационни факти за Мачу Пикчу са открити в атлас от 1904 г.

История на Мачу Пикчу

Не е известно с каква цел точно е построен този тайнствен град. Предполага се, че е създаден през 1430 г. като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките император Пачакути (1438 - 1472 г.) и е обитаван в продължение на около един век. Функционирал е до 1532 г., когато испанците нахлуват в територията на империята, а всички жители тайнствено изчезват.

Според друга версия, градът е имал военна и отбранителна цел - контролирал е съседните племена на инките. Освен това, под контрола на Мачу Пикчу е имало достъп до плодородни тропически и субтропични райони. Някои историци смятат, че Мачу Пикчу е бил таен церемониален център.

Местните жители винаги са знаели за съществуването на Мачу Пикчу, но не искали да споделят тази информация с непознати, а градът е забравен за период от над 400 години.

Повторното откриване на Мачу Пикчу

В следващите векове древният град остава неизвестен, докато през 1911 г. американският историк Хирам Бингам не попада на руините северозападно от перуанския град Куско. Това откритие съвсем не е случайно. Бингам тръгва на експедиция в Андите, за да търси изгубения град на инките, за който дотогава се разказват само легенди.

Експедицията се движи в долината на река Урубамба, където среща местен земевладелец, който казва, че на върха на близка планина има някакви руини. Когато Бингам застава пред каменните тераси на входа на изгубения град, едва ли е очаквал, че това събитие ще е причина милиони туристи да пристигат тук всяка година и ще предизвика нечуван интерес към древната култура на инките.

Какво означава “Мачу Пикчу”?

Името на обекта от местния език кечуа се превежда като “стар връх”. Името е подходящо, защото предава почитта към природата, към която инките изпитвали страхопочитание.

Тайните на Мачу Пикчу: древна ДНК разкрива кой точно е живял в резиденцията на владетелите на инките

Какво представлява Мачу Пикчую

Мачу Пикчу се помещава в над 150 отделни сгради, които включват вани, къщи, храмове и светилища. Всички тези постройки и нива са свързани с общо около 3000 каменни стъпала. Интересен феномен е, че камъните, с които е построен градът, са издялани така, че да могат да паснат един на друг, без да се налага да се използва хоросан. Камъните са толкова плътно поставени, че дори игла не може да премине между тях. Градът е проектиран по начин, обособяващ две зони - горна зона за живеене и по-ниска площ за земеделие.

Има също комплекс с напоителни системи, канали, пътища, пътеки. Сред най-завладяващите места в Мачу Пикчу е Слънчевата порта, която гледа към долината и е най-добре да бъде посетена при изгрев слънце. Храмът на слънцето е известен със своята сложна каменна обработка на стените, които разкриват изключителните умения на строителите. Интихуатана е ритуален камък, за който се предполага, че е бил астрономически часовник. Храмът на трите прозореца е отдалечен на около 3 км от Мачу Пикчу и е бил използван за ритуални бани. Предполага с, че Храмът на кондора е служил за поклонение или като стая за мъчения. 

Днес Мачу Пикчу е един от най-посещаваните обекти в света. През 2022 г. оттук са преминали почти 1 000 000 туристи.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес