Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво е старото име на Балчик?

24 май 2022, 17:05 часа

Балчик е морски град с хилядолетна история, датираща от 5-4-3 хилядолетие пр.Хр. – период, от който са открити артефакти в града, като се счита, че Балчик съществува още от 5 век пр.Хр. и че възниква първоначално като древногръцка колония, наречена Круной. Когато търсим старото име на Балчик, можем да приемем, че то е именно Коруной и че това е сред най-старите имена на града.

Промените в наименованието на Балчик са чести и се наблюдават през различните епохи и времена, което го прави град с много стари имена, а не с едно. Следващото име, което градът носи, е Крунос. Произходът на тези две имена на Балчик е свързан с думата „извори“, а по-интересен е произходът на следващото име на града – Дионисопол, което заменило името Крунос.

Защо Балчик е бил наречен Дионисопол?

Легенда разказва за старото име на Балчик Дионисопол и за произхода му. Твърди се според преданието, че 3-2 век пр.Хр. морето изхвърлило на брега на града статуя на Бога на виното Дионис и от този момент в негова чест и заради откритата статуя градът бил преименуван от Крунос на Дионисопол. Името се оказва подходящо и заради богатството на лозя, съответно на вино, в района. Градът се среща със старото име на Балчик дълги години, виждаме го споменат като Дионисопол за последно през 6 век във френски извори.

Кое е старото име на Балчик след Дионосопол?

Някои автори сочат името Карвуна като старото име на Балчик, което е получил и носил след името, посветено на Бог Дионис.

Кога градът се именува Балчик?

Вероятно ви е любопитно не само кое е старото име на Балчик, но и от коя година градът носи съвременното си име, с което е познат и днес. За първи път записано срещаме името Балчик през 1573 година. Първият исторически писмен извор, достигнал до нас, в който градът е именуван именно така е известният турски данъчен регистър на овцевъдите от въпросната 1573 година.

Произход на името Балчик

Знаете ли защо Балчик се нарича така днес и какъв е произходът на името, неговата история и етимология? Авторите спорят по този въпрос като възможностите, сочени от тях, са:

  • Балчик е кръстен така, като е използвана куманската дума „балчук”, която ще рече блато.
  • Балчик е възможно да се именува по точно този начин заради „балчъка” – тоест заради тинята, с която била запълнена едната страна на пристанището в града.
  • Други автори сочат напълно различен произход на името и го свързват с името на селище, разположено тогава близо до града, носещо името Балджикьой, което ще рече „медарско село”, тъй като бал се превежда като мед.
  • Според други изследователи името идва от думата балък, значеща риба, тъй като морският град естествено бил богат на риба.
  • Други сочат, че името на Балчик е свързано с добруджанския болярин Балик, който на турски звучал като Балкас и от тук – Балчик.

В съвременността Балчик за кратко е носел друго име – касаба Балчик през 1873 година, но със заповед от 1942 година Балчик възстановява това си име и остава известен и официално наречен и до днес именно така.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес